Четвер 28 бер. 2024
Щодо весняного водопілля на річках України
Останні декілька десятків років на рівнинних річках України майже не було потужних повеней, оскільки цьому сприяла тепла зима і незначна кількість опадів. Навесні 2023 року наповненню річок сприяло збільшення кількості атмосферних опадів з осені 2022 року. Внаслідок весняного водопілля з берегів вийшли Дніпро, Десна, Сейм, Припять, Горинь та Західний Буг, підтоплення фіксують у 8 областях України.
Весняне водопілля
 
Весняне водопілля
 
Весняний паводок – це природне явище, фаза водного режиму річки, яка характеризується найбільшою водністю і значним відносно тривалим підняттям рівня води внаслідок весняного танення снігу (весняна повінь) і спостерігається щороку в один і той же сезон.
Весняні паводки – типове явище для річки Дніпро, максимальні значення весняного водопілля спостерігались у 1917, 1931, 1942 та 1970 роки.
Зміни складових водно-теплового балансу, що відбулись на території України в останні десятиріччя, є ознакою кліматичної кризи, яка впливає на гідрологічний режим річок та типи їх живлення. Кліматична криза посилює тенденції до нерівномірного розподілу опадів упродовж року.
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що інтенсивність і частота повеней можуть зрости в багатьох регіонах як наслідок зростання частоти інтенсивних опадів, які можуть збільшувати стік в більшості областей, поряд з накопиченням ґрунтових вод на деяких заплавах. Також, під впливом змін клімату відбувається зміна інших характеристик гідрологічного режиму річок, зокрема стоку наносів, льодового та термічного режимів.
Неконтрольована забудова заплав річок та розбудова міст негативного впливає на гідрологічний режим річок. В останні десятиліття вона відбувається хаотично в інтересах окремих забудовників, без урахування будь-якого містобудівного плану, це спричинює знищення водоохоронної зони та цінних з природного і історико-культурного значення об’єктів.
Затаплення територій 1
 
Затоплення територій
 
За прогнозами Укргідрометцентру, пік паводків очікується 22 квітня 2023 року. Цієї весни витрати води в Дніпрі біля Києва не перевищують середньобаготорічні значення. Укргідрометцентр прогнозує наразі максимальні витрати лише до 8000 м³/с в створі гідрологічного посту «Київ».
Передбачається перелив води через переливні ділянки лівобережної дамби Бортничі-Вишеньки, затоплення її понижених частин та ускладнення (до припинення) проїзду по ній транспорту (це може розпочатися наприкінці квітня – на початку травня). Відбудеться затоплення заплави, лук, прилеглих до сіл Осєщина, Погреби, Хотянівка, Троєщина, Гнідин, Вишеньки та заплави Дніпра південніше міста вздовж основного русла, проток, заток і стариць, часткові затоплення ґрунтових доріг на заплаві.
 
Повінь Черкащина
 
Затоплення прибережних територій, Черкащина 
 
Можливі часткові затоплення територій садово-дачної забудови (на ділянках, прилеглих до русла Дніпра та його заток, проток) на дачних масивах Воскресенські Сади, Русанівські Сади (окремі ділянки у межах неодамбованої території), Осокорки – Позняки, Вишеньки (затоплення прируслової зони та окремих крайніх садових ділянок, не захищених підпірними стінками), очікується часткове затоплення у межах приватної та садово-дачної забудови на лівому березі Дніпра (в районі Південного мосту, розташованих на берегах Дніпра та заток, зокрема затоки Берковщина). Можливі затоплення прируслових ділянок на масиві Конча-Заспа.
З 13 квітня гідрологами фіксуються скидання води з гідроелектростанцій Дніпровського каскаду та підвищення рівня води на 0,2–0,5 м за добу у їх нижніх б’єфах.
Відповідно до Каталогу небезпечних відміток минулих років, спостерігається затоплення заплавних територій та часткове затоплення прируслових територій у ряді прирічкових населених пунктів на Кременчуцькому, Кам’янському, Дніпровському водосховищах. Ймовірне подальше часткове затоплення прируслових територій у прирічкових населених пунктах у Золотоніському, Черкаському районах Черкаської області, Кременчуцькому районі Полтавської області, Олександрійському районі Кіровоградської області, Кам’янському, Дніпровському районах Дніпропетровської області.
Весняне водопілля призводить до соціально-економічні збитків, а розміщення несанкціонованих сміттєзвалищ на заплавах річок може призвести до повторного забруднення довкілля твердими побутовими відходами та перенесення цих відходів на значні відстані.
Джерела: Український гідрометеорологічний центр, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи