П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Перша конференція у національному природному парку «Холодний Яр»
24-25 березня 2023 року відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні підходи до вивчення біорізноманіття в об’єктах природно-заповідного фонду». 
У заході взяли участь понад 50 вчених, що представляли близько 25 наукових і освітніх установ, а також громадських організацій із різних регіонів України.
Організатори конференції – Черкаська обласна військова адміністрація, національний природний парк «Холодний Яр», Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Черкаська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, ГО "Українська природоохоронна група" та інші природоохоронні громадські організацій.
Перший день роботи конференції проходив на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.
 
Учасники конференції 1
 
Учасники конференції 
 
Проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло наголосив на важливості таких зустрічей. Заступник голови Черкаської військової адміністрації Олександр Турченяк зазначив, що потрібно робити все можливе, аби спільними зусиллями науковців та органів влади зберегти навколишнє середовище і розвивати як національні парки, так і всю рекреаційну інфраструктуру. В.о. директора НПП «Холодний Яр» Богдан Легоняк запросив науковців до проведення спільних досліджень та подякував всім присутнім за підтримку в процесі створення національного парку.
У пленарній частині конференції було представлено доповіді про сучасний стан природно-заповідного фонду Черкаської області, важливість акції з охорони підсніжника складчастого в лісовому урочищі «Холодний Яр», як драйвер створення національного природного парку та історичну довідку щодо створення НПП «Холодний Яр». 
Доповіді учасників також стосувались подальших завдань та перспектив геоботанічних досліджень «Холодного Яру», використання ГІС в управлінні національного парку, використання інструментів громадянської науки для наукових досліджень орнітофауни НПП «Холодний Яр», дослідження флори природних біотопів басейну р. Синюк. Інші учасники конференції представили результати досліджень на секції стендових доповідей. Для студентів-біологів, які були присутні на конференції, захід став можливістю отримати корисний досвід від практиків. 
Учасники конференції Холодний яр 1
Другий день конференції проходив на базі НПП «Холодний Яр». Науковці ознайомились із діяльністю національного парку; ділилися досвідом наукових досліджень та природоохоронних заходів в інших об’єктах природно-заповідного фонду. Обговорювалися питання зонування території національного парку, розробки плану управління території, перспектив спільних досліджень різних груп організмів.
Учасники конференції в НПП "Холодний Яр"
 
Учасники конференції в НПП "Холодний Яр"
Учасники конференції Холодний яр
 
Експерти ВЕЛ разом з іншими природоохоронними організаціями та громадськими активістами докладали багато зусиль для створення національного природного парку «Холодний Яр», так ще у 2005 році було підготовано обґрунтування для створення цього національного парку.
Всеукраїнська екологічна ліга вітає національний  природний парк «Холодний Яр» з успішно проведеною конференцією та бажає подальшого розвитку!
 
Джерела: сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Фото: сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи