П'ятниця 19 квіт. 2024
День створення Рівненського природного заповідника

Всеукраїнська екологічна ліга вітає Рівненський природний заповідник з 24-ю річницею створення. Він був створений 3 квітня 1999 року згідно з Указом Президента України з метою збереження типових та унікальних природних комплексів українського Полісся. Рівненський природний заповідник є найбільшим природним заповідником континентальної України, його площа – 42 291 га.

Емблема
Природні комплекси заповідника представлені всіма типами боліт Українського Полісся. Торфово-болотний масив Переброди, болотний масив Сира Погоня, болотний масив Сомине, Біле озеро та болото Коза-Березина занесені до списку водно-болотних угідь міжнародного значення згідно Рамсарської конвенції (детальніше на сайті Рівненського природного заповідника: https://rivnenskyipz.blogspot.com/p/blog-page_93.html).

Переброди

Переброди

Краєвиди заповідника

Краєвиди заповідника

Флора заповідника – це понад 1400 видів рослин та грибів, з них 51 вид рослин та 3 види грибів занесені до Червоної книги України. Зустрічаються реліктові види – шейхцерії болотної, хамедафни чашечкової, молодильника озерного, верб лапландської і чорничної, хари витонченої та інших. У рослинному покриві території заповідника переважають ліси (48,3 %) і болота (48,0 %). Серед лісів основні площі займають соснові ліси. На багатьох ділянках у деревостані є значна участь берези, проте березово-соснові ліси в соснових масивах трапляються розсіяно. На локальних площах сформувались листяні ліси з граба та дуба. Загалом на території заповідника зберігаються ділянки, на яких представлені 10 рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України.

Хамедафна чашечкова

Хамедафна чашечкова

Журавель сірий

Журавель сірий

У заповіднику є понад 2000 видів тварин, з них 104 види, занесені до Червоної книги України. Найвідомішими мешканцями лісо-болотної фауни є журавель сірий, тетерук, гоголь, підорлик великий, а також зустрічається лось європейський, горностай, рись євразійська та інші рідкісні тварини.
У Рівненському природному заповіднику багато років функціонує еколого-просвітницький центр, який було створено 1 жовтня 2006 року. До нього входить бібліотека, конференц-зал, а також музей природи, де представлено тваринний світ заповідника, колекції комах, пташиних кладок та гнізд, флору природного заповідника. Метою еколого-освітньої діяльності Рівненського природного заповідника є:
– формування екологічної свідомості та виховання поваги до природи;
–популяризація знань про природні багатства Рівненського природного заповідника;
– інформування місцевого населення та відвідувачів про діяльність заповідника;
– формування уявлень про роль територій та об’єктів природно-заповідного фонду у збереженні біологічного та ландшафтного різноманіття.

Просвітницька робота

Просвітницька робота з дітьми 

Під час повномасштабного вторгнення росії робота у Рівненському природному заповіднику не зупиняється: проводяться наукові дослідження, розробляються заходи по охороні території заповідника та триває екологічна освітньо-виховна робота. Всі напрацювання заповідника оформляються у вигляді окремих щорічних томів «Літопис Природи».
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора для збереження Природи, для майбутнього!
Джерела: сайт ВЕЛ, сайт Рівненського природного заповідника, мережа Інтернет
Фото: сайт Рівненського природного заповідника, мережа Інтернет
 


Джерела: сайт ВЕЛ, сайт Рівненського природного заповідника, мережа Інтернет
Фото: сайт Рівненського природного заповідника, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи