П'ятниця 29 бер. 2024
Коментар голови ВЕЛ про вплив військових дій на довкілля Херсонщини
Майже вся територія Херсонської області у 2022 році була окупована російськими військами. Активні бойові дії точилися на правобережжі Дніпра. Цю частину області звільнили у листопаді минулого року, однак вона і зараз потерпає від щоденних масованих обстрілів росіян. На лівому березі Дніпра в Херсонській області російські окупаційні війська активно споруджують фортифікаційні споруди, зокрема, й на територіях природних об’єктів, які мають статус заповідних та природоохоронних.
НПП Азово Сиваський
 
НПП "Азово-Сиваський"
 
З 23 жовтня 2022 року окупанти розмістили на території біосферного заповідника свою військову техніку. У 2022 році на території «Асканії-Нова» сталося три пожежі на загальній площі майже 1,4 тис. га внаслідок дій російських військових. Військова авіація, яка працює над природоохоронною територією спричиняє паніку у диких тварин і навіть призводило до їхньої загибелі.
Національний природний парк Нижньодніпровський
Національний природний парк "Нижньодніпровський"
 
Азово-Чорноморське узбережжя України загалом відіграє ключову роль для збереження популяцій багатьох видів птахів. Бойові дії ставлять під загрозу існування рідкісних видів, порушують спокій птахів та заважають гніздуванню та міграціям. Створені тут Чорноморський біосферний заповідник, НПП «Азово-Сиваський», «Джарилгацький» та інші опинились у зоні бойових дій та гуманітарної кризи.
Олень на о. Джарилгач
 
Олень на о. Джарилгач
 
Національний парк «Кам’янська Січ» у Херсонські області – це степи, понад 50 кілометрів берегової лінії Дніпра, місце охорони більш як 90 видів рідкісних тварин. Сили оборони України звільнили територію парку 11 листопада після 8 місяців окупації. У середині жовтня 2022 року завдяки супутниковому аналізу було визначено, що вигоріло майже 635 гектарів цінних ділянок, де зростали червонокнижні види. З 24 лютого до 18 жовтня 2022 року пожежі знищили в межах парку рідкісні рослини, серед яких дрік скіфський (633 екземпляри), ковила шорстка (402), ковила волосиста (832), ковила Лессінга (2384), ковила українська (456). російські окупанти продовжують нищити унікальну флору і фауну національного природного парку «Нижньодніпровський». У березня 2023 року на території природнього парку виникло декілька пожеж у плавнях.
Нещодавно російські окупаційні війська з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області поблизу селища Лазурне, прикривши піском перехід на острів. Окупанти облаштували на острові військовий полігон. Ці території входять до національного природного парку «Джарилгацький», а цей острів до російської військової агресії був найбільшим незаселеним островом України, де зберігся первинний нерозораний степ.
Детальніше про негативний вплив військових дій на довкілля Херсонщини у коментарі голови Всеукраїнської екологічної ліги, Тетяни Тимочко: https://i-ua.tv/.../81952-ekolohichni-zlochyny-okupantiv...

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи