Четвер 25 квіт. 2024
Міжнародний день захисту дітей

Сьогодні діти України страждають від російської збройної агресії. За чотири місяці повномасштабного вторгнення країни-агресора загинуло 484 українські дитини, ще 992 – отримали поранення (за інформацією Офісу Генпрокурора України). Сотні тисяч дітей разом з батьками були змушені покинути свої рідні домівки, виїхати з України, рятуючись від війни. За час повномасштабного вторгнення 19 505 дітей депортовано росіянами.
Щороку 1 червня в усьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей (International Day for Protection of Children), який був проголошений у листопаді 1949 року в Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності. Цей день покликаний захистити малюків від насильства, голоду, неможливості здобути освіту та медичну допомогу, а також інших проблем та бід, з якими стикаються діти у багатьох країнах світу.
За даними правоохоронців, найбільше дітей постраждало в областях: Донецькій області – 462, Харківській – 279, Київській – 128, Херсонській – 103, Запорізькій – 91, Миколаївській – 89, Дніпропетровській – 74, Чернігівській – 71, Луганській – 67.

c3eef0a

Зруйнована школа внаслідок російського обстрілу 


Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

1 Учасники Програми Екологічними стежками рідної України

Учасники Програми Екологічними стежками рідної України 2

Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України"


В День захисту дітей Всеукраїнська екологічна ліга та Всеукраїнська дитяча спілка «Екологічна варта» упродовж багатьох років проводять практичні природоохоронні заходи, наукові конференції, круглі столи, просвітницькі заходи для дітей і молоді, присвячені захисту екологічних прав дітей. «Екологічна варта» – єдина національна дитяча громадська організація, що об’єднує дітей і молодь, які спрямовують свої зусилля на захист природи, створюють проєкти, спрямовані на розв’язання екологічних проблем рідного краю.

Фото в буклет 1
«Екологічна варта» об’єднує більше 40000 активістів  та активісток у всіх регіонах України, це – 100 міських, 120 районних та 145 сільських осередків!

прапор 3

Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України"


За ініціативи ВЕЛ та підтримки ПРООН в Україні у 2016 році було створено Інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта» (с. Виграїв, Корсунь-Шевченківський район, Черкаська область). Шість років поспіль в рамках програми «Екологічними стежками рідної України», яку впроваджував Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА, Центр відвідали діти та вчителі, які знайомляться з природною, культурною та історичною спадщиною Черкащини, відвідують Корсунь-Шевченківський, Стеблів, Канів, Чигирин, Шевченкове, Холодний Яр, навчаються жити у злагоді з природою.

Фото в буклет 6 1
З початком повномасштабної російської агресії діти наражаються на значний ризик бути вбитими, піддаватися жорстокому поводженню або сексуальній експлуатації, бути розлученими з сім’єю. Крім того, багато дітей пережили надзвичайно травматичні події і потребують безпеки, стабільності та психологічної підтримки.
Всеукраїнська екологічна ліга розробила і планує реалізувати проєкт «Психологічна реабілітація в Природі».
Зупинимо російську агресію – захистимо майбутнє наших дітей!
Джерела: сайт ВЕЛ
Фото: ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи