Версія для друку
Якої шкоди росіяни нанесли природі України

Війна на території України йде вже дев’ятий рік. Всеукраїнська екологічна ліга  моніторить вплив військових дій на довкілля, збирає інформацію з 2014 року, але говорити про повноцінне дослідження неможливо. Оскільки частина територій Донецької та Луганської областей усі ці роки була непідконтрольна Україні, на жаль, зібрати повну інформацію не вдалося.

Можу сказати, що ми ще у 2014-16 роках, під час активних військових дій  були вражені масштабами збитків для природного середовища. Але це не йде ні в яке порівняння з тим, що відбувається зараз.

Наприклад, ми тоді робили дослідження по Луганській області щодо шкоди лісовим насадженням. Експерти нарахували збитків, нанесених тоді ворогом, у сумі до 14 мільярдів гривень.

Також ми робили окремі дослідження щодо забруднення ґрунту й води у Донецькій області. Навіть на підконтрольних Україні територіях, де йшли бойові дії, вода взагалі була непридатна до вживання. Проби ж ґрунту ми брали в районі національного природного парку «Святі гори», в заповіднику «Крейдова флора». Частина була взагалі знищена, а ґрунти забруднені через розриви снарядів, пересування важкої техніки. І теж треба розуміти, що хімічні речовини, які залишилися у ґрунті після обстрілів, ніяк не можуть порівнятися з тією кількістю забруднювачів, які залишаться в нашій землі зараз.

_шкоди_росіяни_нанесли_природі_2.png

Природно-заповідному фонду – заповідникам, заказникам, національним природним паркам нанесена величезна шкода, 50% цього фонду ми втратили, коли втратили Крим. Там залишились унікальні території, які усі ці роки тотально знищують.

Повномасштабне вторгнення

24 лютого 2022 року російські війська порушили державний кордон України і засобами підрозділів важкої далекобійної артилерії, ракет, морських кораблів та військової авіації розпочала загарбницьку війну проти нашої країни.

Станом на березень 2023 року зафіксовано 2317 фактів шкоди довкіллю. Нараховані збитки становлять 1 трильйон 898 мільярдів гривень. З них:

- 843 млрд грн – засмічення земель відходами;

- 11,5 млрд грн –забруднення ґрунтів;

- 986 млрд грн – шкода за забруднення повітря (горіння нафтопродуктів, лісові пожежі, загоряння промислових підприємств,  об’єктів критичної інфраструктури).

Викиди парникових газів внаслідок війни щонайменше 33 млн тон СО2 екв. А ще передбачаються потенційні викиди парникових газів для відновлення зруйнованих будівель та об’єктів інфраструктури– 49 млн тон СО2 екв.

Обстріли та бомбардування російськими окупантами промислових та енергетичних об’єктів, житлових будинків, підпали лісів, підриви нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів, захоплення та обстріли Запорізької АЕС – найбільшої в Європі атомної електростанції загрожують техногенною катастрофою не лише Україні, але і Європі. Скільки років знадобиться на відновлення навколишнього середовища нашої країни після війни – питання відкрите.

Техногенна катастрофа

У зоні активних бойових дій перебувають об’єкти критичної інфраструктури, морські порти, склади небезпечних відходів (мінеральні добрива, високотоксичні пестициди пінополіуретан, лакофарбові та паливно-мастильні матеріали).   Обстріли та окупація підвищують ризик викидів токсичних відходів з промислових підприємств України. Найбільша їх кількість розташована на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської та Львівської областей.

Внаслідок ворожих обстрілів зафіксовані факти вибухів на ТЕС, захоплення та пошкодження Каховської ГЕС, руйнування газопроводів та газорозподільних станцій, затоплення шахти «Золоте», руйнування Авдіївського коксохімічного заводу та нафтопереробного заводу у Луганській області.

_шкоди_росіяни_нанесли_природі_3.png

Через відсутність доступу до всієї території не відомо остаточної інформації про шкоду довкіллю.

Самі бойові дії призводять до не менших небезпек: розлите пальне, зруйнована техніка та відпрацьована зброя, підірвані ракети – все це забруднює ґрунт та ґрунтові води хімічними речовинами та важкими металами.

Страшну небезпеку становлять відходи руйнації, які утворились і щодня утворюються внаслідок російської збройної агресії. А це тисячі тон бетону, цегли, металопластику і скла, матеріалів фасаду і мінеральної вати, теплоізоляційного пінопласту, а також матеріалів внутрішнього оздоблення, уламки інженерних мереж, санітарно-технічних приладів, побутових речей,  деревини, матеріалів покрівлі, серед яких і смола, і руберойд, і шифер – небезпечні відходи. І вся ця суміш може містити нерозірвані міни, снаряди чи навіть бомби. Після завершення війни деякі екологічні наслідки проявлятимуться роками.

Флора та фауна

У результаті вторгнення росії на територію України 20% природоохоронних територій України уражені війною, 812 заповідних територій в небезпеці, 0,9 млн. га заповідних площ потерпають від війни. Під загрозою знищення залишаються близько 160 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн га.

Внаслідок російської збройної агресії  порушуються середовища існування диких тварин і рослин. Під загрозою знищення опинилися  близько 600 видів тварин, близько 750 видів рослин та грибів (в т. ч. занесених до Червоної книги України).

Усі 28 видів кажанів, занесених до Червоної книги України, опинились у критичній для них ситуації, оскільки вони є дуже чутливою групою тварин до змін у стані довкілля. На півдні України, де більше року точаться військові дії, розташовані водно-болотні угіддя, де мешкають 120 видів унікальних птахів.

_шкоди_росіяни_нанесли_природі_4.png

Внаслідок використання агресором в Чорному морі гідролокаторів (сонарів), підводних та надводних човнів, великої кількості морських мін, через бомбардування, ракетні удари по морських територіях спостерігається катастрофічна загибель чорноморських дельфінів. З 24 лютого 2022 року задокументовано 200 смертей представників родини дельфінових в українській частині Чорного моря.

На сьогодні під окупацією знаходяться 450 тис. га лісу, 649,4 тис. га земель лісового фонду потребують розмінування, понад 2,45 млн. га лісів  потребують відновлення.

Вплив в майбутньому

Ще є низка факторів, які матимуть довгострокову дію і призведуть до погіршення стану довкілля в найближчому майбутньому.

По-перше, в багатьох містах на Сході України є загроза знищення підприємств хімічної й металургійної промисловості, що є найбільшими забруднювачами довкілля, пошкодження сховищ відходів і очисних споруд міст, після чого відходи надалі вільно потраплятимуть в повітря, річки і моря. Вивільнення забруднюючи речовин з часом прогресуватиме.

По-друге, з досвіду 2014 року, втрата орних земель внаслідок окупації, замінування та військових  дій призведе з одного боку – до дестабілізації ринку продовольства, а з іншого – до зменшення територій багатьох цінних природних екосистем  на доступній частині України, які будуть розорюватись з надією компенсувати втрачені сільськогосподарські площі. На жаль, серед таких територій є місця поширення рідкісних видів рослин та тварин.

Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги