Версія для друку
14 березня – Міжнародний день дій проти гребель

У березні 1997 року американська громадська організація «Міжнародна мережа річок» ініціювала подію, що спрямована проти будівництва гребель. Понад 20 країн взяли участь у цьому русі підтримки. У тому ж році відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, на якій зібралися делегати з двадцяти країн світу, серед них Німеччина, Іспанія, Норвегія, росія, Франція, Швейцарія, Швеція, США, Аргентиня, Бразилія, Болівія, Чилі, Уругвай, Парагвай, Мексика, Індія, Лесото, Непал, Таїланд і Китайська республіка.

Основною метою започаткування цього дня є привернення уваги громадськості до негативного впливу будування гребель на водоймах. Щорічно громадські організації проводять різноманітні заходи, які спрямовані на очищення заплави річок.

14.03.23_Гребля_3.jpg

Всеукраїнська екологічна ліга приділяє увагу проблемам побудови гребель, зокрема ми занепокоєні проектами будівництва каскаду ГЕС на р. Дністер, Канівської ГАЕС, добудови Ташлицької ГАЕС, а також масованим наступом будівництва малих ГЕС в усіх регіонах України.

Будівництво гідротехнічних споруд (гребель, ставків, малих ГЕС) негативно впливає на стан річок, зокрема:

– відбувається зміна природного гідрологічного, гідрохімічного, гідробіологічного режимів річки;

– перегородження річки призводить до зарегулювання стоку, уповільнення течії та замулювання дна;

– спостерігається зменшення чисельності або зникнення популяцій багатьох цінних видів водних організмів;

– створення водосховищ супроводжується вилученням з обігу та затопленням значних площ сільськогосподарських угідь, цінних природоохоронних територій, історичних та культурних пам’яток;

– функціонування водосховищ та інших штучних водних об’єктів призводить до обвалів берегів, підвищення рівня ґрунтових вод і заболочення прилеглих територій.

ВЕЛ виступає зі стратегічною ініціативою:

демонтувати та припинити діяльність усіх гідротехнічних та гідроенергетичних споруд у басейнах малих річок України;

заборонити будівництво нових малих ГЕС;

скасувати «зелений тариф» для об’єктів малої гідроенергетики. (Детальніше на сайті ВЕЛ)

14.03.23_Гребля_2.jpg

Внаслідок будівництва на річках утворюється ряд застійних озер зі слабким водообміном та поганою самоочисною здатністю, які стають вловлювачами промислових забруднень. Мешканці річок – планктон і риба також дуже потерпають від будівництва. Риба не може проходити крізь греблі до місць своїх звичних нерестовищ, тому, що через утворені заглиблення вони стають непридатними для нересту. Через це багато риби й планктону гине. У водосховищах, забруднених стоками, добривами, що змиваються з полів, улітку досить часто спостерігається явище «цвітіння води», тобто масовий розвиток фітопланктону, що спричинює зміну кольору води й погіршує її кисневу забезпеченість. Це також призводить до масової загибелі риби та інших мешканців водойм.

Активісти ВЕЛ також долучаються до міжнародного дня греблі, та закликають припинити їх будівництво на річках, оскільки Україна вже зіткнулася з цією серйозною проблемою. Сучасні плани гідроенергетиків з перекриття річок України греблями, як для будівництва малих ГЕС так і великих ГЕС та ГАЕС, наразі є надзвичайно гострим питанням, що несе загрозу знищення наших річок, позбавлення українців питної води, знищення ландшафтів і екосистем, здорового довкілля. Дністер, Південний Буг, Дніпро і сотні малих річок Карпат опинилися під загрозою.

14.03.23_Гребля_4.jpg

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що збереження річок та їхнього біорізноманіття є важливим, це є першочерговою задачею навіть під час повномасштабного вторгнення росії та рівнозначне збереженню життя на територіях, якими протікають річки!

Необхідно звернути увагу на проблему гребель в Україні і почати дії, щоб забезпечити річкам та довкіллю захист від можливого знищення!

Джерела: сайт ВЕЛ

Фото: мережа Інтернет