П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Зауваження та пропозиції щодо Звіту з ОВД «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС»

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює своє занепокоєння щодо планованої діяльності з підвищення рівня Олександрівського водосховища на р. Південний Буг Державним підприємство «НАЕК «Енергоатом». Заявлена планова діяльність (№ 2022749672 в Реєстрі з ОВД) передбачає поступове підняття рівня води в Олександрівському водосховищі з позначки +16,0 м, до позначки 16,9 м, що може призвести до знищення унікальних ландшафтів національного природного парку «Бузький Гард» та регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя».

-степове_Побужжя.jpg

Національний природний парк «Бузький Гард» – це природний та історико-культурний комплекс України, розташований серед каньйонів Миколаївської області. Місцева флора має понад 1000 видів судинних рослин, 34 з них занесено до Червоної книги України: мерингія бузька, смілка бузька, вишня Клокова, гвоздика бузька, тюльпан дібровний тощо. Тут у долині Південного Бугу збереглися багаті і різноманітні фауністичні комплекси. Тільки комах у заповідному об’єкті є не менше 9 тисяч видів. Фауна хребетних тварин має понад 300 видів, 23 з них перебувають під охороною держави, а саме: марена дніпровська, шемая дунайська, жовтобрюх, орел карлик, видра річкова, горностай.

.jpg

Гранітно-степове Побужжя – одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини вже протягом 60 мільйонів років. Звідси значна кількість унікальних об’єктів живої природи – реліктів та ендеміків. Тут виявлено 86 представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються вивченням питання щодо екологічних аспектів розвитку гідроенергетики в Україні (Детальніше на сайті ВЕЛ: https://ecoleague.net/pozytsiia-vel-shchodo-ekoproblem/zaiavy-zvernennia/2019-rik/item/1702-pozytsiia-vseukrainskoi-ekolohichnoi-lihy-shchodo-ekolohichnykh-aspektiv-rozvytku-hidroenerhetyky-v-ukraini ).

Згідно ч. 5 та 6 ст. 7 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», представники громадськості можуть подавати письмові зауваження та пропозиції протягом громадського обговорення планованої діяльності, яке триває не менше 25 робочих днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про початок громадського обговорення звіту з ОВД.

Експерти ВЕЛ надають зауваження та пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

_Гард.jpg

Варто зазначити, що у звіті немає аналізу ризиків, пов’язаних з російською збройною агресією, обстрілами і руйнуваннями об’єктів критичної інфраструктури, замінуванням дамб і водосховищ, зокрема, на прикладі проблем через руйнування дамби окупантами і випуск води з Каховського водосховища. Немає розрахунків щодо ймовірних наслідків від руйнування дамб Ташлицької ГАЕС при збільшенні обсягу води в Олександрівському водосховищі на 5 млн м3.

ВЕЛ закликає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України надати негативний висновок на Звіт з ОВД, оскільки цей документ виконаний з порушенням природоохоронного законодавства, а реалізація проєкту призведе до невідворотних негативних наслідків для довкілля!

Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

 

 

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи