Версія для друку
Всесвітній День дикої природи
Всесвітній День дикої природи відзначають 3 березня з метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного значення (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного).
Саме ця дата пов’язана з подією 1973 року, коли у Вашингтоні була підписана одна з найбільших угод з охорони дикої природи, Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITEС). Цей документ встановлює єдиний порядок експорту та імпорту живих рослин і тварин, а також їх частин (плоди, насіння, шкури, кістки, роги, м’ясо, залози тощо) і виробів (ювелірні, декоративні, харчові, технічні, медичні продукти і препарати).
 
Слони
 
Слони 
 
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються вивченням питання охорони видів дикої фауни і флори. У 2009 році ВЕЛ долучилась до підготовки «Короткого визначника тварин і рослин, занесених до додатків CITEС» (Короткий визначник тварин і рослин, занесених до додатків CITEС.– К.: «Центр екологічної освіти та інформації», 2009. – 60 с.).
 
3 березня Дика природа
 
Конвенція передбачає заборону та суворий контроль міжнародної торгівлі приблизно на 900 видів тварин і рослин, яким загрожує вимирання, включаючи всі види тигрів, великих мавп і морських черепах, крокодилів і орхідей.
Через механізм експортних ліцензій також обмежується торгівля приблизно 29 тисяч інших видів, яким безпосередньо або опосередковано загрожує небезпека через міжнародну торгівлю. Серед них – метелики, папуги, чорні і кам’янисті корали та деякі види колібрі.
 
Визначник CITES 1
 
До списків СІТЕS занесено більш ніж 14000 видів тварин і рослин, перелік яких наведено у Додатках I, II та III. До Додатку I включено види, міжнародна (комерційна) торгівля якими заборонена в цілому. Для міжнародного перевезення зразків таких видів потрібно мати як дозвіл на імпорт, так і дозвіл на експорт. Додатки II і III включають види, торгівля якими дозволена, але знаходиться під контролем.
Визначник CITES 3
Зразками CITES є не тільки живі тварини й рослини, але також мертві екземпляри таких видів (наприклад, хутро, мисливські трофеї, опудала, тушки, черепи, роги, ікла, слонова кістка та вироби з неї, ікра осетрових риб, деревина, бульби, цибулини, бульбоцибулини, кореневища, препарати східної медицини, що містять частини тварин і рослин із числа видів CITES).
Визначник СITES 1
Ця конвенція також надає захист окремим видам риб, що перебувають у небезпеці. Одна з головних проблем – це вилов риби іноземними суднами без дозволу в чужих національних водах, переважно країн, що розвиваються і не спроможні ефективно патрулювати свої прибережні води.
Зозулинець прованський
 
Зозулинець прованський
 
Належне виконання умов CITES вимагає потужних, скоординованих зусиль національних урядів. Секретаріат CITES часто співпрацює з Інтерполом, прикордонними та митними службами.
російська військова агресія призводить до знищення оселищ та особливо цінних територій, де існують різні види тварин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора для збереження біорізноманіття!
Джерела: мережа Інтернет, сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет, сайт ВЕЛ