Субота 20 квіт. 2024
Прийняття Всесвітньої Хартії Природи
Всесвітня Хартія Природи – міжнародний декларативний документ, який прийнято 28 жовтня 1982 року у Нью-Йорку (США) Генеральною Асамблеєю ООН.
У цьому документі визначені загальні принципи поведінки держав і народів стосовно навколишнього середовища:
– Природу потрібно поважати і не порушувати її основні процеси;
– генетична основа життя на землі не повинна наражатися на небезпеку;
– принципи збереження природи застосовуються до всіх ділянок земної поверхні;
– використання людиною ресурсів суходолу, моря і атмосфери не повинно вплинути на цілісність екосистем і видів, з якими вони співіснують;
– Природу потрібно захищати від негативних впливів внаслідок війни або інших ворожих дій.
 
День прийняття Всесвітньої хартії природи 1
 
 
Всесвітня Хартія Природи визначила пріоритетні напрями екологічної діяльності міжнародної спільноти і вплинула на подальше формування екологічної політики держав світу.
З початку повномасштабного вторгнення росії на території України вплив військової російської агресії, яка окрім людських жертв та руйнацій призводять до знищення природних територій нашої країни.
Експерти ВЕЛ збирають інформацію щодо екологічних злочинів російських окупантів ще з 2014 року. Тоді було проведено дослідження щодо завданої шкоди лісовим насадженням на території Луганської області, експерти нарахували понад 14 мільярдів гривень збитків, завданих ворогом. Також було досліджено забруднення ґрунту й води у Донецькій області – проби ґрунту відбирались на територіях НПП «Святі гори», відділення «Крейдова флора» та Українського степового природного заповідника.
З 24 лютого 2022 року активісти та експерти ВЕЛ почали фіксувати екологічні злочини російських військових проти довкілля.
 
Лісова пожежа
 
Лісова пожежа
 
Зараз російські окупанти знищують оселища та особливо цінні території, де існують різні види тварин і рослин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті. Лісові, лугові та інші екосистеми страждають від пожеж внаслідок обстрілів російських окупантів. Водні екосистеми зазнають забруднення через пошкодження фільтраційних станцій та підриву дамб.
 
Мертві дельфіни
 
Мертві дельфіни
 
Пожежа внаслідок обстрілу поля
 
Пожежа внаслідок обстрілу поля
 
Пожежа на нафтобазі внаслідок обстрілу
 
Пожежа на нафтобазі внаслідок обстрілу (Рівненщина)
 
Зруйновані будинки
 
Зруйновані українські будівлі внаслідок російських обстрілів
 
росія – країна-терорист, яка порушує всі можливі міжнародні зобов’язання, зокрема і принципи Всесвітньої Хартії Природи!
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від європейських природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження природних екосистем для нашого спільного, мирного майбутнього!
Джерела: сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи