Четвер 28 бер. 2024
Правління Всеукраїнської екологічної ліги
Відбулось онлайн засідання Правління Всеукраїнської екологічної ліги, учасники якого обговорили актуальні питання:
- Позиція ВЕЛ щодо найгостріших екологічних проблем в умовах російської збройної агресії, зокрема: питання збереження біорізноманіття та ПЗФ, стан ґрунтів, водних ресурсів, поводження з ТПВ та відходами війни, забруднення довкілля.
- Проведення регіональних тематичних круглих столів до 25-річчя Всеукраїнської екологічної ліги;
- Посилення інформаційної роботи осередків ВЕЛ в соціальних мережах з питань захисту довкілля та поширення інформації щодо екологічних злочинів російських окупантів.
Тетяна Тимочко, голова ВЕЛ, наголосила, що Україна переживає важкий і навіть трагічний час. Військова російська агресія спричиняє загибель людей, бомбардування великих міст і маленьких селищ, вже зруйновані сотні освітніх, медичних, наукових установ. Через обстріли промислових підприємств, об’єктів військової та критичної інфраструктури у довкілля потрапляють отруйні хімічні речовини, осідають в ґрунті на десятки років і можуть стати причиною загибелі природних екосистем. Зникають деякі види флори і фауни, в тому числі і червонокнижні. Від пожеж вигорають цілі лісові масиви. 800 об’єктів ПЗФ зазнали пошкоджень або знаходяться в окупації.
Саме у цей складний час Всеукраїнська екологічна ліга підводить підсумки 25-річної роботи з формування природоохоронного світогляду й культури українців, інтеграції екологічної складової в регіональну та національну політики, пропонує рішення щодо нових викликів для довкілля, які спричинила війна та її довготривалі наслідки.
 
Пожежа в Чорнобильській зоні
 
Сьогодні Всеукраїнська екологічна ліга – це найбільша природоохоронна громадська організація в Україні, осередки Ліги представлено в усіх областях України, загальна кількість членів організації становить понад 17,5 тис. осіб.
Команда ВЕЛ об’єднує відомих вчених, фахівців, громадських активістів, представників місцевих громад, освітян, журналістів, екологічно дружнього бізнесу. Нам вдалося органічно поєднати наукові дослідження, управлінський потенціал та активну громадянську позицію.
І саме зараз Україні потрібні фахівці з питань екологічної безпеки, які знають об’єкти та території критичної інфраструктури, і які можуть запропонувати шляхи розв’язання або мінімізації наслідків військових дій для довкілля.
 
Правління ВЕЛ 2
Наталія Фоміна, голова Черкаської обласної організації ВЕЛ, привернула увагу до екологічного виховання дітей як вагомого чинника у формуванні свідомого громадянина та патріота, підтримала ідею впровадження пілотного проєкту з реабілітації малих та середніх річок. на прикладі річки Рось. Поінформувала про спробу ДП «Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» провести консультаційні слухання щодо можливості відновлення проєкту будівництва Чигиринської АЕС. Всеукраїнська екологічна ліга висловлює категоричне заперечення проти такого будівництва.
Марія Корбут, голова Житомирської обласної організації ВЕЛ, розповіла про наукову діяльність активістів організації, проведення XVIII Всеукраїнської конференції «Сучасні проблеми екології» на базі Житомирської політехніки, поінформувала про проекти в рамках Програми міжнародної співпраці Європейського Союзу «Erasmus+».
Erasmus 02 428x300
Мирослав Мальований, голова Львівської ОО ВЕЛ, анонсував проведення 7-го міжнародного конгресу «Сталий розвиток: захист навколишнього природного середовища. Енергоощадність. Збалансоване природокористування». Головний напрямок наукових досліджень осередку спрямований на адаптацію змін клімату. Активісти обласної організації беруть учать в Програмі міжнародної співпраці Європейського Союзу «Erasmus+» та займаються організацією «Центру адаптації змін клімату».
Наталія Міронова, голова Хмельницької ОО ВЕЛ, наголосила на актуальності обговорення проблем атомної енергетики, з огляду на ядерний тероризм росії. Серед учасників засідання відбулась дискусія щодо плюсів та мінусів атомної енергетики.
Алла Прищепа, голова Рівненської обласної організації ВЕЛ розповіла про співпрацю з Рівненською обласною та міською адміністраціями, представники організації особливу увагу приділяють питанням охорони та відновлення водних об’єктів, зокрема, проєкту щодо відновлення р. Устя в межах Рівненської області. Проблемним питанням залишається поводження з відходами та підготовка регіонального плану управління відходами.
Ольга Гелевера, голова Наукової ради Кіровоградської обласної організації ВЕЛ, зазначила що осередок здійснює активну просвітницьку роботу з дітьми та молоддю, проводить ґрунтовну наукову роботу щодо дослідження техногенного впливу об’єктів урановидобування на ландшафти життя та здоров’я людей в контексті російської збройної агресії.
Василь Манівчук, голова Закарпатської обласної організації ВЕЛ, зазначив що осередок активно проводить еколого-освітні заходи для дітей та молоді, зокрема конкурси та екологічні акції. Відбувається співпраця з органами місцевої влади – досліджуються питання щодо пересихання річок, змін клімату. Експерти ВЕЛ залучені до оцінки впливу військових дій на території Закарпаття. Наголошено на можливих загрозах для довкілля у процесі реалізації Держводагентсвом проєкту створення дамби для виловлювання ТПВ на Тисі. Це може викликати загрозу в транскордонному контексті, оскільки при паводку швидкість потоку збільшується і зібране сміття може прорвати дамбу та створити локальне забруднення території нижче за течією біля кордону з Угорщиною.
Дунайський митець
 
Дунайський митець - 2022
 
Брелки
 
Наталія Мацай, голова Луганської обласної організації ВЕЛ, розповіла про проблеми та особливості роботи під час вимушеного переміщення через військову російську агресію.
Учасники засідання обмінялися думками щодо шляхів розв’язання екологічних проблем в умовах війни, наголосили на обов’язковому врахуванні екологічної складової повоєнного відновлення України, напрацювали спільні напрями діяльності. Експерти та активісти ВЕЛ від початку повномасштабного вторгнення фіксують злочини російських окупантів проти довкілля. Всі обласні організації ВЕЛ допомагають переселенцям та займаються волонтерською діяльністю, проводять заходи на підтримку ЗСУ. Учасники засідання підтримали ініціативу обласних організацій ВЕЛ щодо дослідження впливу російської збройної агресії на природні екосистеми, проведення щорічного Національного форуму поводження з відходами, регіональних тематичних круглих столів з питань екологічної та радіаційної безпеки, збереження природоохоронних територій, стану ґрунтів та водних ресурсів, питань екологічної просвіти та виховання.
Правління ухвалило рішення щодо скасування святкових заходів до 25-річчя Всеукраїнської екологічної ліги. Натомість, одноголосно підтримано рішення про збір коштів на придбання дронів для Збройних Сил України.
Всеукраїнська екологічна ліга 25 років на захисті довкілля! Все буде Україна!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи