Субота 20 квіт. 2024
Всесвітній день охорони місць існування
Щорічно, 6 жовтня, відзначається Всесвітній день охорони місць існування, який покликаний нагадати кожному з нас про необхідність захисту не тільки флори й фауни, а, в першу чергу, їх оселищ. Цей день був започаткований у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі (Бернської конвенції).
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги упродовж багатьох років займаються питаннями вивчення та охорони природоохоронних територій (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../pryrodno-zapovidnyi-fond ) та біорізноманіття (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../biolohichne-ta-landshaftne... ).
 
Міни у лісі
 
Замінований ліс
 
Пожежа в морському порту
 
Пожежа в морському порту
 
Оселища є ключовими об’єктами уваги в загальновідомій програмі розбудови європейської екомережі «Natura 2000» та для Смарагдової мережі. Суть цього підходу полягає у збереженні природних оселищ, тобто місць «проживання» видів, що дає змогу зберегти як види та їх угруповання, так й умови, необхідні їм для виживання та нормального розвитку.
Надмірне антропогенне навантаження на природні території та фрагментованість ландшафтів призводить до втрати біорізноманіття.
Збереження ландшафтного різноманіття України має велике значення для підтримки балансу природних процесів на території нашої країни та є оселищами багатьох представників флори та фауни.
 
Пожежа в природній екосистемі
 
Пожежа в природній екосистемі
 
Найгострішим питанням сьогодення є вплив військової російської агресії, яка, окрім людських жертв та руйнацій, призводять до знищення природних територій нашої країни. російські окупанти знищують оселища та особливо цінні території, де існують різні види тварин і рослин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті. Лісові, лугові та інші екосистеми страждають від пожеж внаслідок обстрілів російських окупантів. Водні екосистеми зазнають забруднення через пошкодження фільтраційних станцій та підриву дамб.
 
Поле у вирвах від снарядів
Поле у вирвах від снарядів
 
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від європейських природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження природних екосистем для нашого спільного, мирного майбутнього!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Мережа: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи