Версія для друку
Міжнародний день охорони озонового шару
Міжнародний день охорони озонового шару Землі (INTERNATIONAL DAY FOR THE PRESERVATION OF THE OZONE LAYER) був проголошений Генеральною асамблеєю ООН в 1994 році і відзначається 16 вересня на згадку про день підписання Монреальського протоколу.
Основною метою відзначення цього дня є запобігання руйнуванню озонового шару в результаті антропогенних дій.
Озоновий шар – це газовий шар у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону.
 
Озоновий шар
 
Озоновий шар
 
Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на Землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця, вважається однією з головних глобальних екологічних проблем, з якими світова спільнота ввійшла у нове тисячоліття.
 
Озон
 
Озон
 
16 вересня 1987 року в Монреалі (Канада) відповідно до Віденської конвенції був розроблений Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, який був підписаний і набув чинності 1 січня 1989 року. В рамках цього протоколу вдалося заборонити виробництво і вжиток 100 видів хімікатів, що руйнують озоновий шар. Мета документу – спрямувати дії країн на захист озонового шару за допомогою скорочення (або припинення) виробництва і споживання деяких хімічних речовин, які руйнують озоновий шар.
Україна у 1985 році підписала, а наступного року ратифікувала Віденську конвенцію, а 20 вересня 1988 року приєдналася до Монреальського протоколу.
Всеукраїнська екологічна ліга упродовж 25 років своєї діяльності проводить тематичні дослідження, круглі столи, обласні організації ВЕЛ проводили акції, зокрема акція «Збережи озоновий шар та зелені насадження. Збережи своє майбутнє».
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет