П'ятниця 19 квіт. 2024
День Південного Бугу

Південнии Буг 6Це свято започаткувала у 2009 році Басейнова рада річки Південний Буг межах впровадження басейнового принципу управління водними ресурсами, який уже діє у країнах Європейського Союзу.

Південний Буг – четверта за довжиною (806 км) річка України та найбільша, яка тече тільки територією України. Витоки знаходиться поблизу с. Холодець Хмельницької області, впадає річка у Дніпро-Бузький лиман Чорного моря. Басейн Південного Бугу розташований у межах лісостепової та степової зон на території семи областей України.

Південнии Буг Миколаівська областьУ басейні Південного Бугу налічується 6582 малих річок, загальною довжиною близько 20 тис. км, 11 середніх річок загальною довжиною понад 1,6 тис. км та 1 велика річка Південний Буг. У Кіровоградській, Одеській та Миколаївській областях зустрічаються невеликі озера. Характерною особливістю басейну Південного Бугу, що виділяє його з поміж інших великих річок є дуже велика його зарегульованість. В басейні створено майже 10 тисяч штучних водойм, сумарний їх об’єм понад 1,5 км3, що практично дорівнює стоку в маловодний рік 95% забезпеченості. Південнии Буг МиколаівВ басейні Південного Бугу розташовано 9877 ставків, загальною площею понад 56,4 тис. га та сумарним об’ємом 644 млн.м3 та 187 водосховищ місткістю 894 млн.м3, загальною площею водного дзеркала майже 30 тис. га. На самому руслі р. Південний Буг побудовано 16 водосховищ місткістю 316 млн. м3, які використовуються для потреб гідроенергетики, водопостачання та рекреації. Найбільша кількість водосховищ побудована в Кіровоградській (64) і Вінницькій (42) областях. 

Південнии Буг Хмельницька областьВсеукраїнська екологічна ліга бере активну участь у формуванні нової водної політики в Україні на засадах Водної Рамкової директиви ЄС. Осередки Всеукраїнської екологічної ліги активно застосовують різні форми роботи у цьому напрямі залежно від особливостей водних об’єктів певної території, ступеня антропогенного впливу на них, екологічних проблем, що виникають у процесі водокористування. Експерти ВЕЛ проводяться наукові дослідження, запроваджують тематичні природоохоронні заходи і акції, здійснюють просвітницьку роботу стосовно значення водних об’єктів і необхідності їх збереження, зокрема і басейну Південного Бугу.

У цей непростий час пропонуємо Вам переглянути мальовничі краєвиди берегів Південного Бугу!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи