Версія для друку
3 травня – День Сонця (National Day of the Sun)

Для того, щоб привернути увагу до можливості використання відновлюваних джерел енергії, Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe) з 1994 року ініціювало проведення щорічного Дня Сонця. Сонце являє собою могутнє джерело енергії, без якої неможливе життя всього живого на Землі. Воно постійно випромінює в усіх ділянках спектра електромагнітні хвилі – від рентгенівських і ультрафіолетових променів до радіохвиль. Це випромінювання істотно впливає на Землю – нагріває її, дає світло й тепло, необхідні для життя.

Solar Map of Ukraine

Заходи, пов’язані з проведенням Дня Сонця, включають: дні відкритих дверей сонячних та енергоефективних будинків – як експериментальних, так і приватних, щоб переконати в реальності і корисності здійснених й здійснюваних проектів; дні відкритих дверей дослідних і проектних інститутів, що дає можливість широкій громадськості ознайомитися з новітніми досягненнями; конкурси, змагання, пробіги «сонячних» автомобілів, електромобілів; виставки та зустрічі з громадськістю в міських і торгових центрах, зелених зонах та інших громадських місцях; круглі столи для обговорення технічних, економічних та соціальних аспектів використання відновлюваних джерел енергії; семінари «Сонячний тиждень», які організовують за тиждень до або після Дня Сонця, які дають змогу ознайомити архітекторів, інженерів комунальних служб, власників будинків, шкільних вчителів з новими можливостями сонячної енергетики; конкурси шкільних проектів з вивчення сонячної енергетики та діючих моделей пристроїв та іграшок, що працюють на сонячній енергії; конкурси малюнків на теми «Використання сонячної енергії», «Сонце в нашому житті», які є чудовим доповненням до Дня Сонця, а сам процес творчості допомагає усвідомити важливість тематики серед дітей, вчителів, батьків та громадськості.

Дніпропетровська обл СЕС

СЕС у Дніпропетровській області

Для України питання розвитку альтернативної енергетики є особливо актуальними, враховуючи високий рівень споживання енергоресурсів порівняно з розвиненими країнами та достатньо високу енергетичну залежність від імпортних джерел енергопостачання. Станом на 01.01.2022 року в Україні працювало 358 сонячних електростанцій (СЕС) загальною потужністю 9 656 МВт. Однак військове вторгнення Росії не лише зупинило розвиток галузі, а завдало руйнівних збитків.

Соняча станція у домогосподарстві

Сонячна станція у домогосподарстві

Близько 60% промислових сонячних електростанцій зосереджені у південних та південно-східних областях України, де відбуваються активні бойові дії. У цих регіонах постраждало 30-40% електростанцій, втрачено – 1120-1500 МВт від встановленої потужності.

У Харківській області знищено 100% генеруючих потужностей сонячних станцій. Значно постраждали промислові сонячні електростанції, які розташовані у Миколаївському енергетичному вузлі.

Родникове СЕС

Статистика розміщення приватних СЕС та накладання її на місця обстрілів населених пунктів в Україні показує, що оціночно зруйновано близько 280 МВт (24 %) встановленої потужності.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає за необхідне розвивати в Україні альтернативні джерела енергії та розробити механізми відновлення галузі сонячної енергетику після закінчення війни!

solar