Вівторок 23 квіт. 2024
Міжнародний день біодизеля
Міжнародний день біодизеля відзначають щороку 10 серпня. Мета свята – привернути увагу до такого альтернативного джерела енергії, як біодизель. Також у цей день в 1893 році було вперше запущено двигун на паливі, основою якого було арахісове масло.
Біодизель – це паливо, вироблене з рослинних олій або тваринних жирів, що має найвищий енергетичний баланс порівняно з іншими видами палива.
 
306926195 7932402323501515 7368516096442844948 n
Біодизельне паливо не є абсолютно екологічно чистим, проте, порівняно з дизельним, набагато менше забруднює довкілля. У продуктах згоряння цього біопалива на 8–10 % менше окису вуглецю, майже на 50 % менше сажі й значно менше сірки (0,005 % порівняно з 0,2 % у звичайного дизельного палива). У разі потрапляння у довкілля біодизель дуже швидко піддається біологічному розкладанню. У порівнянні із мінеральним паливом, один літр якого здатен забруднити 1 млн літрів питної води і призвести до загибелі водяної флори і фауни, біодизель у разі потрапляння до води не наносить шкоди компонентам екосистеми.
Головний недолік біодизеля – висока собівартість. Він може на рівних конкурувати з дизелем, який отримують в процесі переробки нафти, тільки за умов вартості бареля нафти приблизно 80 доларів і вище. Тому більшість програм із впровадження біодизеля реалізуються за безпосередньої підтримки держави.
Щорічно в світі виробляється близько 35 млн тонн біодизеля, з яких близько 13 млн тонн – припадає на країни ЄС та 6 тонн – у США. Індонезія також займає лідируючі позиції – ця країна виробляє 3 млн тонн біодизеля щорічно.
Сировинна база для виробництва цього виду палива в Україні дуже значна, але найбільш раціонально використовувати насіння ріпаку, соняшнику та сої. Перший в Україні завод з виробництва біопалива на основі ріпакової олії запрацював в травні 2014 року на Львівщині у селищі Луки Самбірського району. Загалом в Україні побудовано 14 біодизельних заводів загальною потужністю 300 тисяч тонн/рік, проте вони не працюють на повну потужність. За відсутності технологій для виготовлення біодизелю значна частина сировини (в основному ріпак) до війни експортувався в країни Європи.
В умовах російської військової агресії в Україні біодизель може стати одним з важливих альтернативних джерел енергії, що допоможе у подоланні енергетичної кризи, яку провокують окупанти.
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи