Версія для друку
День створення Галицького національного природного парку
Всеукраїнська екологічна вітає Галицький національний природний парк з 18-ю річницею створення. Він був створений 9 серпня 2004 р. в межах Галицького району Івано-Франківської області у долині річки Дністер, з метою збереження, відтворення та раціонального використання типових та унікальних лісових, лучно-степових та водно-болотних природних комплексів Передкарпаття.
 
Галицький національний парк
Галицький НПП
 
 
Галицький ННП
 
Територія Галицького НПП
 
Унікальні букові ліси на лівобережжі Лімниці з безліччю карстових скель, лійок і печер вапнякового походження та 80-літні дубові діброви, заболочене урочище «Корчева», глибоководне карстове лісове озеро «Сімлин» є абсолютно унікальними. Різноманіття ландшафтів лівобережжя Дністра зумовлене розвитком ерозійних, гравітаційних і карстових процесів.
Тут охороняються червонокнижні види рослин: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, билинець комарниковий, цибуля ведмежа, рябчик великий, любка дволиста, лілія лісова, місячниця гірська, зозулині черевички і булатка великоквіткова. У Галицькому НПП виявлено одну із найрідкісніших орхідей України – Офрис бджолоносний.
 
Білоцвіт весняний
 
Білоцвіт весняний
 
Горицвіт весняний
 
Горицвіт весняний
Зубниця залозиста
 

Зубниця залозиста

 
Ведмеді
 
Ведмеді
 
Тваринний світ представлений карпатськими і подільськими видами. Тут живуть: олень шляхетний, лисиця звичайна, козуля європейська, кабан, заєць сірий, тхір чорний, ласка, білка звичайна, борсук, куниця звичайна, мідниця звичайна, їжак європейський, хом’як звичайний, ондатра, щур водяний, видра річкова та інші. На теренах парку можна навіть зустріти ведмедя бурого, кота лісового, норку європейську. Також тут є 9 видів кажанів.
 
Лисиця
 
Лисиця
 
Основними напрямами діяльності парку є охорона екосистем, наукові дослідження, туризм та рекреація, екологічне просвітництво.
У Галицькому національному природному парку з метою реабілітації і подальшого повернення у природу представників місцевої фауни, які потрапили в біду, працює «Центр реабілітації диких тварин». Сюди приймають тільки хворих, або скалічених за різних обставин, а також молодих тварин, які не можуть самі добувати їжу і в дикій природі приречені на загибель. Ведеться журнал спостережень за поведінкою тварин у неволі, проводиться їхнє щеплення і лікування. Створюються належні умови перебування, максимально наближені до їхнього існування у дикій природі. Після лікування та реабілітації на волю випускаються лише ті тварини, які знову зможуть жити у звичному для себе середовищі. У 2008 році відкрито музей «Природа Землі Галицької». В найцікавіших куточках парку прокладені туристичні маршрути та еколого-пізнавальні стежки.
 
Мединські скелі
 
Мединські скелі
 
Офрис бджолоносний
 
Офрис бджолоносний
 
Військова агресія росії продовжує знищувати унікальні природні ландшафти України. Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучись до зупинення російського агресора, для збереження довкілля, для майбутнього!
Джерела: сайт НПП «Галицький», мережа Інтернет
Фото: сайт НПП «Галицький», мережа Інтернет