Четвер 28 бер. 2024
Про посилення відповідальності за підпали опалого листя та стерні
Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років загострює увагу на шкоді від спалювання листя і сухої трави. Верховна Рада України схвалила «Проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, зокрема в умовах воєнного або надзвичайного стану» № 7212-1.
 
Підпал трави 2
 
Згідно із законопроєктом, в умовах воєнного чи надзвичайного стану правопорушникам може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років – за умисне знищення або пошкодження вогнем чи іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, луків, пасовищ, степової, водно-болотної чи іншої рослинності, її залишків та опалого листя на землях будь-якої категорії, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. У мирний час за ці ж самі дії строк обмеження чи позбавлення волі становитиме від 2 до 5 років. За відповідну шкоду, завдану на територіях природно-заповідного фонду, передбачать позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.
Також у Кримінальному кодексі окремо встановлять відповідальність за знищення або пошкодження лісу і лісових насаджень внаслідок недотримання правил пожежної безпеки, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. Покарання передбачать у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк від 1 до 3 років. За ці ж дії у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, або якщо вони викликали тяжкі наслідки для довкілля, правопорушникам загрожує позбавлення волі на строк від 1 до 3 років. Вчинення правопорушень в умовах воєнного або надзвичайного стану, або якщо вони призвели до загибелі людини, масової загибелі тварин чи виникнення інших особливо тяжких наслідків, каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
 
Підпал трави
 
російська військова агресія завдає нищівних збитків довкіллю, зокрема є причиною пожеж у природних екосистемах. Навіть після завершення війни техногенні та екологічні катастрофи, які створюють російські окупанти, наслідки для навколишнього середовища будуть проявлятися роками.
Будьте свідомими – не паліть листя! Дбаймо про довкілля разом!
Джерела: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи