Субота 20 квіт. 2024
Обміління р. Рось – загроза екологічної катастрофи
Всеукраїнська екологічна ліга стурбована ситуацією, яка склалася внаслідок обміління та пересихання р. Рось.
До ВЕЛ звернувся виконавчий комітет Корсунь-Шевченківської міської ради з проханням здійснити моніторинг води р. Рось між греблями Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС, взяти проби річкової води на вміст кисню.
Цього літа критично знизився рівень води у басейні р. Рось, зокрема у Корсунь-Шевченківському водосховищі від Стеблівської ГЕС до Корсунь-Шевченківської ГЕС.
 
На території Корсунь-Шевченківської громади води на сьогодні вже не вистачає навіть для наповнення резервуарів чистої води на водозаборі, а отже, для забезпечення життєвоважливих потреб населення. Так, Корсунь-Шевченквіський 3 липня 2022 року залишився без водопостачання. Нижче Корсунь-Шевченківської ГЕС є реальна загроза виникнення екологічної катастрофи у зв’язку з надходженням недостатньої кількості води з водосховища та приток р. Рось, внаслідок чого рівень води мінімальний, течія майже відсутня, присутнє надшвидке прогрівання шару води, що зумовлює вторинне забруднення річки Рось та загибель живих організмів.
 
Стеблівська ГЕС
 
Стеблівська ГЕС
 
Всеукраїнська екологічна ліга та її Корсунь-Шевченківський районний осередок понад 15 років опікуються екологічним станом Росі. Ми неодноразово наголошували, що надзвичайно важливим фактором для забезпечення нормального санітарного стану та кисневого водообміну водосховищ є постійні санітарні попуски води з-під заставок гребель, тобто з придонних шарів, як це робилося до передачі ГЕС в оренду.
 
Корсунь Шевченківська ГЕС
 
Корсунь Шевченківська ГЕС
 
В Росі масово гине риба 2018
 
Евтрофікація р. Рось
 
В Росі масово гине риба 2018 1
 
В Росі масово гине риба, 2018
 
Ще 4 роки тому активісти ВЕЛ привертали увагу до питання стану р. Рось. Влітку 2018 року районі смт Стеблів більше місяця тривала загибель риби на річці Рось. Основну причину в зарегульованості стоку греблями Стеблівської та Корсунської ГЕС і забрудненні води фосфатами, які спричиняють неконтрольований розвиток синьо-зелених водоростей і так зване «цвітіння» води.
 
В Росі масово гине риба 2018
 
"Цвітіння води", р. Рось, 2018
 
Дно Росі було вкрите півметровим шаром риби та раків. За словами місцевих жителів, сморід від загиблої риби йшов навіть з водопровідних кранів (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../1888-v-rosi-masovo-hyne-ryba).
Навіть під час повномасштабного вторгнення росії, питання збереження малих річок, зокрема річки Рось, є першочерговою задачею, бо воно рівнозначне збереженню життя на територіях, якими протікає річка.
Всеукраїнська екологічна ліга докладе всіх зусиль до вирішення проблеми обміління р. Рось для уникнення ймовірної екологічної катастрофи. Діймо разом на захисті довкілля!
Джерело: сайт ВЕЛ, Корсунь-Шевченківська міська рада
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи