П'ятниця 19 квіт. 2024
Міжнародний семінар «Територіальний вимір політики розвитку в умовах кризи та відбудови. Досвід України»

7 липня 2022 року за підтримки Польської академії наук та Національної академії наук України відбувся міжнародний семінар «Територіальний вимір політики розвитку в умовах кризи та відбудови. Досвід України».
Семінар відкрив державний секретар Міністерства інфраструктури та урядовий уповноважений Центрального комунікаційного порту Республіки Польща Марцін Горала, зупинившись на потенціалі співпраці України та Польщі в умовах російської агресії та після завершення війни.

державний секретар Міністерства інфраструктури та  урядовий уповноважений Центрального комунікаційного порту Республіки Польща Марцін Горала

Державний секретар Міністерства інфраструктури та  урядовий уповноважений Центрального комунікаційного порту Республіки Польща, Марцін Горала

Ця тема набула продовження і у подальших виступах. Зокрема, голова Всеукраїнської екологічної ліги, радник Міністра Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України, Тетяна Тимочко, зупинилась на питаннях реалізації Плану відбудови, в тому числі зважаючи на можливості відродження екосистем в різних регіонах України.

Голова ВЕЛ, Тетяна Тимочко

Голова ВЕЛ, Тетяна Тимочко

Президент Польської академії наук, Єжи Душинський окреслив напрями підтримки українських науковців на основі польських та міжнародних програм.

Президент Польської академії наук, Єжи Душинський

Президент Польської академії наук, Єжи Душинський

Віцепрезидент НАН України Сергій Пирожков відзначив значимість польсько-української співпраці, що набула нового виміру після зустрічі президентів обох академій за участі президента Національної академії наук США, та триватиме в рамках діяльності міжакадемічної робочої групи з питань післявоєнного відновлення наукової сфери в Україні. Він також зупинився на аналізі можливостей, відкритих для України рішенням Європейської Ради про надання статусу кандидата на членство в ЄС, що означає і велику відповідальність українських вчених щодо наукового забезпечення подальшого територіального розвитку держави.

Віцепрезидент НАН України, Сергій Пирожков

Віцепрезидент НАН України, Сергій Пирожков 

Сучасний стан та напрями співпраці українських та польських науковців в сфері розвитку територій стали предметом виступу голови Комітету з просторового розвитку ПАН Томаша Коморницького та Радника дирекції Інституту географії НАН України Леоніда Руденка.

голови Комітету з просторового розвитку ПАН професора Томаша Коморницького

Голови Комітету з просторового розвитку ПАН, професор, Томаш Коморницький 

Радника дирекції Інституту географії НАН України Леоніда Руденка

Радник дирекції Інституту географії НАН України, Леонід Руденко

В ході семінару було представлено три презентації, присвячені рамковим умовам розвитку України перед війною та у перспективі повоєнного відновлення, наслідкам російської агресії в Україні з точки зору економіки та суспільства країн ЄС. Їх представили Євгенія Маруняк та Сергій Лісовський (директор та заступник директора Інституту географії НАН України), щодо реалізації Стратегії та Цілей збалансованого розвитку в Україні та її регіонах на шляху до відновлення, Юрій Палеха (заступник директора ДП «Діпромісто») щодо оновленої Генеральної схеми планування території України як дорожньої карти післявоєнного розвитку, Томаш Коморницький та Конрад Чапієвський (завідувач департаменту та професор Інститут географії та просторової організації Польської академії наук) щодо територіального виміру російської агресії проти України у польській та європейській перспективі.

8

9

Євгенія Маруняк та Сергій Лісовський (директор та заступник директора Інституту географії НАН України)

10

Юрій Палеха (заступник директора ДП «Діпромісто»)

11

12

Томаш Коморницький та Конрад Чапієвський (завідувач департаменту та професор Інститут географії та просторової організації Польської академії наук)


Також відбулась панельна дискусія, у якій взяли участь провідні експерти з питань просторового розвитку України та Польщі - директор програми ESPON Віктор Шидаровський, державний експерт Міністерства розвитку громад і територій України Антоніна Банних, Генеральний радник Міністерства фінансів та регіональної політики Республіки Польща Пйотр Жубер, директор Інституту розвитку сільських територій та сільського господарства Польської академії наук Моніка Станни, заступник директора ТОВ «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва» Тетяна Криштоп, професор Ніжинського державного університету імені М.Гоголя Микола Барановський, професор Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Лозинський.

13

14
За результатами семінару Комітетом просторового розвитку ПАН буде підготовлено та опубліковано резолюцію.
Повністю ознайомитись зі змістом виступів та дискусій можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=TJo0Sjy-8Jg

Джерело: Національна академія наук України

Фото: Національна академія наук України

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи