Версія для друку
День створення відділення Українського степового природного заповідника «Крейдова флора»
«Крейдова флора» – відділення Українського степового природного заповідника НАН України. Його засновано 14 липня 1988 року. Загальна площа складає 1134 га. «Крейдова флора» розташовується на правому крутому березі найбільшої у Донецькій області річки Сіверський Донець.
 
Крейдова флора
 
Крейдова флора фото Дмитро Балховитин 4
 
Крейдова флора фото Дмитро Балховитин 7
 
Крейдова флора фото Дмитро Балховитин 8
 
Мета створення: збереження ксерофітного варіанту різнотравно-типчаково-ковилових степів, лучних степів, кретофільної флори, байрачних лісів та крейдяно-соснових борів. Територія заповідника репрезентує крейдяні відслонення – дуже своєрідні мальовничі місця гористого рельєфу. Рослинний покрив представлений різнотравно-злаковими фітоценозами з кострицею борознистою, пирієм повзучим, ковилами Лессінга і волосистою, шавліями пониклою та степовою, стоколосом прибережним. Тут велика кількість кретофільних видів, які занесені до Червоної книги України: дрік донський, смілка крейдяна, чебрець крейдяний, тощо. Крейдяні бори заповідника є одним з двох відомих в Україні місць природного зростання та успішного поновлення реліктового екотипу сосни звичайної.
 
Відділення Українського степового природного заповідника Крейдова флора 2
 
Краєвиди "Крейдової флори"
 
Відділення Українського степового природного заповідника Крейдова флора 3
 
Відділення Українського степового природного заповідника "Крейдова флора"
 
Відділення Українського степового природного заповідника Крейдова флора 4
 
Ландшафти "Крейдяної флори"
 
Зараз військова агресія росії завдає нищівного впливу на ландшафти України, унікальні ділянки степів знаходяться під загрозою знищення. Загалом через військові дії окупанта 900 заповідних територій України сьогодні перебувають в небезпеці. Це 1,2 млн га або близько 30% площі всіх природоохоронних територій України. 
У червні–липні 2014 року на території заповідника «Крейдова Флора» вібувались бойові дії між незаконними військовими формуваннями та Збройними Силами України. 20 липня 2015 року співробітниками було завершене обстеження території і виявлені наступні пошкодження: верхова пожежа соснового лісу на площі 0,3 га та низова на площі 34,9 га від вибухів снарядів; 505 вибухових воронок середнім діаметром 2,0 м, загальною площею 0,16 га; траншеї, окопи, вогневі точки у кількості 81 одиниця на площі 0,31 га; засмічена територія – 15,0 га; бронетехнікою пошкоджено ґрунтовий покрив на глибину 0,3 м, площею 992 квадратних метри; знищені вибухами та зрубані на укріплення 190 сосон діаметром 4,0–36,0 см.
Всеукраїнська екологічна ліга вивчала питання впливу військових дій на степові екосистеми. У 2018 році експерти ВЕЛ провели зустрічі з керівництвом ПЗФ у Донецькій області, огляд територій та визначних місць природоохоронного значення (2018 рік), зокрема було знято відеорепортаж про віділення «Крейдова флора».
 
Крейдова флора фото Cергій Лиманський
 
Крейдова флора, фото Cергій Лиманський
 
9 вересня 2015 року група експертів Всеукраїнської екологічної ліги повернулася з м. Слов’янськ (Донецька область), де досліджувала екологічні наслідки воєнних дій. В процесі підготовки до конференції «Перспективи відновлення Сходу України на засадах збалансованого розвитку». (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../925-hrupa-ekspertiv-vel...).
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора заради збереження унікальних природоохоронних територій.
 
Джерела: Український степовий природний заповідник, сайт ВЕЛ, Українська природоохоронна група
Фото: Українська природоохоронна група, Сергій Лиманський, Дмитро Балховитин