Версія для друку
Вплив військових дій на довкілля

Трагічні наслідки російської військової агресії є очевидними: загибель військових та цивільного населення, внаслідок обстрілів зруйновані великі міста і маленькі селища, сотні освітніх, медичних, наукових установ, через суттєві руйнування виведені з ладу промислові підприємства, об’єкти військової та критичної інфраструктури. Економіка України зазнає неймовірно великих втрат.

Вибухи в КиєвіВибухи в Херсоні

Після вибухів на складах зброї та використання вибухових речовин і боєприпасів у довкілля потрапляють отруйні хімічні речовини, осідають в ґрунті на десятки років і можуть стати причиною мутації рослин. Зникають або скорочуються деякі види трав, квітів і кущів, в тому числі і червонокнижних. Дерева гинуть від вибухів та пожеж.

Воронка від бомби ХарківПотрапляння снаряду Києв

Одним з прикладів таких варварських дій на території України є потрапляння снаряду в 350-річний дуб (м. Чернігів), який тлів маже всю ніч. Але від вибухів вигорають не лише поодинокі дерева, а й цілі лісові масиви.

Наслідки від бомби

Це безпосередній вплив на довкілля. Але на стан природного середовища впливають і економічні наслідки. У військовий і після військовий час людям «не до природи». Має місце використання природних ресурсів нераціонально і варварськи: це і безконтрольна вирубка лісів, добування корисних копалин відкритим способом, забруднення води промисловими скидами. Скорочується фінансування екологічних проєктів, природоохоронні об’єкти руйнуються. Контроль за викидами шкідливих речовин відсутній.

Фото: соцмережі, ДСНС