Версія для друку
Російські окупанти наносять удари по українських підприємствах нафтопромислового, хімічного комплексів

Удари супроводжувалися залповими викидами сотень тонн сильнодіючих отруйних речовин в атмосферу.

27 лютого російські військові завдали ракетний удар по нафтобазі в селі Крячки Васильківської громади. Спалахнула велика пожежа. За попередніми оцінками, безпрецедентні екологічні збитки від пожежі на нафтобазі складають вісімсот десять мільярдів грн.

Попри бої, працівники нафтобази змогли врятувати 15 вагонів із дизельним пальним і 8 вагонів з газом.

28 лютого російські окупанти близько 12:30 підірвали нафтобазу у місті Охтирка (Сумська область). Підрив на нафтобазі завдав непоправної шкоди навколишньому середовищу. На сьогодні це не перший такий інцидент, який стався на території України від військових дій. Дим та шкідливі речовини від пожежі розносяться вітром по всій території.

Охтирка нафтобаза

Ворог не зупиняється і знову катастрофа: 28 лютого невідомі особи підірвали нафтобазу біля залізничного вокзалу у смт Бородянка Київської області.

Внаслідок обстрілів пожежу неможливо було загасити кілька годин.

Бородянка нафтобаза фото

Масштабні пожежі на промислових підприємствах, нафтобазах є джерелами забруднення значної території України і призводить до викидів в атмосферу стійких органічних забруднювачів – діоксинів, фуранів, етиленхлориду, вінілхлориду, хлоринів і фенолів, бензaпірену, сполук свинцю і ртуті, які мають високі канцерогенні та мутагенні властивості. Забруднення атмосфери поширюється на величезні території та викликає тривале забруднення ґрунту, сільськогосподарських і лісових угідь.

Від постійних викидів шкідливих речовин, які потрапляють у водойми, відбувається багатократне збільшення у воді вмісту цинку, міді, хрому, свинцю, кадмію та інших отруйних речовин. Основною властивістю цих елементів є їхня здатність накопичуватися у навколишньому середовищі та живих організмах. Діоксини навіть у малих концентраціях завдають шкоди імунній системі організму. В більш високих концентраціях вони викликають мутагенний, ембріотоксичний, тератогенний ефекти, негативно впливаючи на генофонд населення, тваринний та рослинний світ.

Бензапірен, який утворюється при низькотемпературних процесах горіння нафтопродуктів, є сильним канцерогеном.

Всі ці забруднювачі безсумнівно стануть важливою складовою подальших біогеохімічних циклів із непередбаченими наслідками. Тому недооцінювати потенційні збитки довкіллю та здоров’ю населення, спричинений забрудненням цими продуктами, неприпустимо.

Фото: соцмережі, Сумська ОДА