Версія для друку
Пожежа на нафтобазі
27 лютого 2022 р. російські військові обстріляли нафтобазу в селі Крячки Васильківської громади (Київська область) ракетами.
Всеукраїнська екологічна ліга звертається до урядових структур: надати достатню увагу до цієї аварії, дати практичні рекомендацій щодо захисту навколишнього середовища, висловити чітку позицію щодо доцільних дій для держави та населення у такій ситуації.
 
pozhar neftebaza novost 1 650x410Вплив на організм людини
Ароматичний вуглеводень бензапірен, який утворюється при згорянні вуглеводневого палива, є дуже потужним канцерогеном. Тому дим від пожежі на нафтобазі є надзвичайно токсичним.
Сірчаний ангідрид у людини викликає подразнення верхніх дихальних шляхів, оскільки легко розчиняється в слизу гортані та трахеї. Постійна дія сірчистого газу може викликати захворювання дихальної системи, які за симптомами нагадують бронхіт. В атмосфері цей газ реагує з водяною парою та утворює сірчану кислоту (Н2SО4). Тому, скоріш за все, найближчим часом у Київській області будуть опади з кислою реакцією рН.
Ранніми симптомами є головний біль, нудота, шум у вухах, важкість у голові. Пізніше можуть спостерігатись прискорення пульсу, блювання, виникають сонливість, судоми, задишка.
Розглядаючи вплив паливно-мастильних матеріалів на організм людини слід зважити на той факт, що їх токсичний ефект залежить і від способів потрапляння палив в організм. У разі інгаляційного надходження бензину в концентрації 9000−4500 мг/м3 протягом 30 хв виникає різь в очах і подразнення слизових оболонок, 12 600−31 500 мг/м3 – запаморочення, втрата свідомості, утруднення дихання. Концентрація більше 45 000 мг/м3 вважається смертельною для людини. Постійна робота в приміщеннях із концентрацією бензину в повітрі 250−300 мг/м3 спричиняє порушення репродуктивних функцій – гіпофункції яєчників, кровотечі, погіршення лактації у жінок, а також впливає на систему травлення, особливо на печінку і підшлункову залозу. Наслідки отруєння можуть бути і важчими за підвищеного вмісту бензолу, який має гемопатогенний вплив, викликає наркотичне сп’яніння, судоми, вражає зір і призводить до летальних наслідків за значно нижчих концентрацій, ніж бензин. Октан викликає глибокий наркоз, вуглеводні ряду С5−С7 − наркотичну дію і паралізують діяльність центральної нервової системи (ЦНС) і дихальної системи. Гексан вважається дуже отруйною речовиною нервово-паралітичної дії: викликає стан сп’яніння, головний біль, порушення зору і координації рухів, паралізує рухову, нервову і дихальну системи. Для цих складових бензину коефіцієнт запасу між наркозом і повною зупинкою дихання дуже невеликий, що робить їх особливо небезпечними. Шкірні реакції на бензин пов’язані зі знежиренням і включають сухість, подразнення, дерматит, екзему і навіть хімічні опіки у людей, які працюють у постійному контакті з бензином. Різноманітність складу палив ускладнює прогнозування потенційних наслідків їх впливу.
 
Вплив на довкілля
При спалюванні рідких палив (мазутів) разом з димовими газами в атмосферне повітря потрапляють сірчаний ангідрид, оксид вуглецю (IV), оксиди азоту, газоподібні й тверді продукти неповного згоряння палива, сполуки ванадію, солі натрію та ін. Згоряння нафтопродуктів також супроводжується викидами оксиду сірки (IV), який є причиною виникнення «кислотних» дощів, що містять сірчану кислоту, сульфіти і сульфати амонію.
Діоксид сірки, або сірчаний ангідрид особливо шкідливий для дерев, він призводить до хлорозу (пожовтіння або знебварвлення листя) та карликовості.
«Кислотні» дощі негативно впливають на природні екосистеми, зокрема, вони можуть залишати опіки на рослинах, а проникаючи в ґрунт, пошкоджувати кореневу систему.
Потрапляння нафтопродуктів у ґрунт загрожує забрудненням водоносних горизонтів, у тому числі на далеких від пожежі територіях.
Повітряні маси перенесуть забруднення у водойми на сотні кілометрів.
В результаті горіння резервуарів з бензином утворилася велика кількість теплової енергії, що порушило тепловий баланс у довкіллі. Вуглекислий газ (СО2), який виділяється під час горіння, є парниковим газом, а тому посилює парниковий ефект, який призводить до змін клімату.