Четвер 28 бер. 2024
Всесвітній день захисту лабораторних тварин

Всесвітній день захисту лабораторних тварин відзначається щороку 24 квітня.

Цей день був заснований Міжнародною асоціацією проти експериментів на тваринах у 1979 році та підтриманий ООН. Спочатку він відзначався зоозахисними організаціями тільки в декількох країнах, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції, який підтримують активісти різних громадських організацій.

Вівісекція – це операція, проведена для експериментальних цілей на живому організмі, як правило, тварини з центральною нервовою системою, для перегляду внутрішньої структури організму. Цей термін з'явився у 1880-х роках і використовувався для негативного опису експериментів на живих тваринах.

Поняття «лабораторна тварина» склалося в кінці ХІХ століття у зв’язку з бурхливим розвитком експериментальної біології і медицини, а з другої половини ХХ століття метод наукового експерименту над тваринами сформувався як самостійний напрям.

У наукових лабораторіях світу щороку гине сотні тисяч тварин, які використовуються для моделювання патологічних процесів та випробовування ліків, косметики, цигарок, харчових добавок, засобів побутової хімії. Також, їх використовують під час навчання майбутніх медичних працівників і ветеринарних лікарів. Саме з метою привернення уваги світової громадськості до даної проблеми і був заснований Всесвітній день захисту лабораторних тварин.

Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти невиправданих експериментів над тваринами!

Всесвітній день захисту лабораторних тварин 2Всесвітній день захисту лабораторних тварин 3Всесвітній день захисту лабораторних тварин 4Всесвітній день захисту лабораторних тварин 5Всесвітній день захисту лабораторних тварин 6Всесвітній день захисту лабораторних тварин 7

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи