Субота 20 квіт. 2024
Відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції «Довкілля і здоров’я» в м.Тернопіль

21 квітня відбулося відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції «Довкілля і здоров’я» в м.Тернопіль.

Привітав учасників заходу Степан Вадзюк, голова Тернопільської ОО ВЕЛ, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Тернопільського державного медичного університету ім. Горбачевського, він наголосив на загрозах для здоров'я населення, які спричинені військовою агресією Росії.

Під час пленарного засідання було обговорено проблеми забруднення атмосферного повітря внаслідок військових дій, ГДК небезпечних газів та речовин у повітрі перевищує норми в десятки, а іноді сотні разів в місцях ведення активних військових дій та аварій на підприємствах, що створює ризики виникнення хвороб дихальної, серцево-судинних та нервової систем.

Актуальним питанням стала продовольча безпека, оскільки окупанти знеструмлюють птахофабрики, ускладнюють логістику завезення корму та розвезення готової продукції для всієї галузі тваринництва. Учасниками конференції було описано ризики щодо забезпечення повноцінного харчування населення України продуктами тваринництва у сучасних умовах.

Також, було зазначено наслідки деструктивного впливу військових дій на екосистеми. Особливу увагу приділено способам протирадіаційного захисту цивільного населення, описано головні загрози застосування біологічної та хімічної зброї збоку Росії під час війни. Було обговорено причини виникнення, перебіг та наслідки посттравматичного стресового синдрому для здоров'я населення, оскільки військові дії завдають шкоди і психологічному здоров'ю українців.

У заході взяли участь провідні фахівці, науковці, громадські діячі, представники місцевої влади.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи