Версія для друку
Знеструмлення птахофабрик російськими окупантами

Окупанти навмисно знеструмлюють птахофабрики, ускладнюють логістику завезення корму та розвезення готової продукції. До початку війни птахівництво було однією з найрозвиненіших галузей тваринництва в Україні, а зараз галузь знаходиться під загрозою.

Відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження переліку видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку» № 808 від 28.08.2013 р. тваринницькі комплекси для вирощування птиці обсягом понад 60 тис. курей-несучок та 85 тис. бройлерів відносять до об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається питаннями, пов'язаних з негативним впливом птахофабрик на довкілля, зокрема,  шляхів вирішення екологічних проблем внаслідок мору птиці на птахофабриках. Так у травні  2020 в Полтавській області загинули близько 600 тисяч курей через несправність вентиляції на Кременчуцькій птахофабриці в селі Потоки. Представники Полтавської ОО ВЕЛ займались ліквідацією наслідків екологічної катастрофи. У лютому 2021 року експерти ВЕЛ разом з мешканцями Набутівській ОТГ Черкаської області зібрали мітинг, щоб дати відсіч спробам збудувати птахофабрику  на 24 000 голів курей в с. Нетеребка.

Довідково: Позиція ВЕЛ щодо впливу птахоферм на довкілля https://www.ecoleague.net/images/dialnist/Position_ptahofabryky.PDF

Військова російська агресія руйнує об’єкти критичної інфраструктури та забезпечення життєдіяльності тисяч людей, спричиняє забруднення довкілля. 

2 березня через обстріли було знеструмлено найбільшу в Європі птахофабрику «Чорнобаївську» в смт Білозерка Херсонської області, де перебувало 3 млн. голів птиці. Упродовж першого тижня загинули більше 100 тис. птахів. Співробітникам підприємства і сусіднім фермам було роздано 1,45 мільйона яєць і 90 тисяч курей.

11 квітня було повідомлено, що близько 3 млн птахів загинули. Відновити роботу підприємства поки неможливо. Загалом, Херсонщині техногенної катастрофи вдалося уникнути, але в зоні активних бойових дій перебувають ще десятки великих підприємств, які можуть становити різного роду небезпеку для людей та довкілля.

В аналогічній ситуації перебувають Богодухівська птахофабрика (с. Протопопівка, Харківська область), а також птахофабрика «Охоче» (с. Охоче, Харківська область). Також було знеструмлено найбільший у Європі інкубатор у смт Макарів (Київська область).

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги зазначають, що через дії російських військових виникають значні еколого-гігієнічні ризики для довкілля та здоров’я населення, оскільки утилізація замореної птиці ускладнюється веденням активних бойових дій.