Четвер 28 бер. 2024
Про ядерний тероризм в Україні

Внаслідок російської військової агресії в Україні об'єкти критичної інфраструктури знаходяться під постійною загрозою ракетних обстрілів та існує ризик виникнення техногенних катастроф уже 50 днів! Дії російського агресора є зокрема виявом ядерного тероризму. Згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, - не повинні ставати об'єктами нападу (cт. 56, Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року). Агресор є порушником міжнародного права. Під час широкомасштабного військового вторгнення в Україну російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції. Через дії Росії на ЧАЕС і ЗАЕС у МАГАТЕ створили цілодобовий кризовий центр для моніторингу ситуації на АЕС України, а Офіс генпрокурора відкрив низку проваджень за статтею «екоцид».

31 березня, Всесвітня асоціація ядерних операторів перевела українські атомні станції, які з 1989 року входили до московського центру ВАО АЕС, до Паризького центру управління, це:

  • Запорізька АЕС (6 блоків ВВЕР-1000);
  • Рівненська АЕС (2 блоки ВВЕР-440, 2 блоки ВВЕР-1000);
  • Південноукраїнська АЕС (3 блоки ВВЕР-1000);
  • Хмельницька АЕС (2 блоки ВВЕР-1000).

 

Чорнобильська АЕС

ЧАЕС російські військові захопили в перший день вторгнення 24 лютого. 9 березня внаслідок пошкодження російськими військами високовольтної лінії 750 кВ ЧАЕС – Київська, Чорнобильська АЕС і всі ядерні об’єкти Зони відчуження залишилися без електропостачання.

Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС та евакуацію осіб, які там перебували.

23 березня російські військові розграбували і знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію, яка була унікальним комплексом послуг на будь-якому етапі поводження з радіоактивними відходами, від кондиціонування до захоронення.

ЧАЕС лабораторія 1ЧАЕС лабораторія 3

27 березня окупаційні війська Росії ігнорують загрози та застереження та продовжують транспортувати і зберігати значну кількість боєприпасів (десятки тон реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів) в безпосередній близькості від атомної станції. Подальше зберігання боєприпасів здійснюється в сусідньому до міста Прип’ять місті Чорнобиль, що також знаходиться на незначній відстані від АЕС. В місті Чорнобиль окупантами розгорнуто тимчасовий пункт управління угрупуванням військ Східного воєнного округу, а також командний пункт 38-ї окремої мотострілецької бригади.

27-28 березня. Через інтенсивні обстріли з боку російських військ у зоні відчуження в районі ЧАЕС почалися масові пожежі. Вогонь охопив більше 10 тис. гектарів лісу, роботу пожежників було ускладнено діями російських окупантів.

31 березня російські загарбники склали і підписали «акт приёма и передачи охраны Чернобильской атомной электростанции», остаточно підтверджуючи наміри покинути ЧАЕС

1 квітня, член Громадської ради при ДАЗВ Ярослав Ємельяненко заявив, що після місяця перебування окупантів на Чорнобильській АЕС необхідно провести частково такі самі роботи, як у 1986-му році. Внаслідок створення фортифікаційних споруд, розгортання ґрунту та руху техніки російські військові порушити верхій ґрунтовий шар, що містить радіонукліди та отримали дозу опромінення за час перебування у Зоні відчуження. О сьомій ранку надійшов сигнал про рух російських танків у 30-кілометровій зоні.

Станом 14 квітня незважаючи на підвищення рівня радіоактивного забруднення території майданчика ДСП «Чорнобильська АЕС» та зони відчуження через недотримання окупантом вимог радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму, радіаційний стан на майданчику та параметри обладнання, що контролюються оперативним персоналом ЧАЕС, знаходяться в межах норми.

Запорізька АЕС

4 березня 2022 військовими силами Російської Федерації було захоплено Запорізьку АЕС та вперше в історії людства здійснено обстріл майданчика внаслідок чого виникла пожежа на території, яка потім була ліквідована.

5 березня за інформацією Енергоатому, енергоблок № 1 ЗАЕС перебуває на планово-попереджувальному ремонті. Енергоблок № 2 о 18:49 4 березня підключений до енергосистеми, о 19:45 навантажений до 460 МВт (ел.), наразі триває навантаження до 750 МВт (ел.). Енергоблок № 3 відключено від мережі, проводяться роботи з розхолодження ядерної установки, як і на енергоблоках № 5, 6. Енергоблок № 4 в роботі, електрична потужність 980 МВт (ел.). Змін радіаційного стану в Запорізькій області не зафіксовано, радіаційний гамма-фон - у межах нормальних показників.

11 березня за даними українського підприємства, російські військові на Запорізькій АЕС обговорюють наміри спрямувати електроенергію, яку вона виробляє, на Крим та окуповану частину Донбасу. На станції перебувало близько 50 одиниць техніки загарбників, це танки, бронетранспортери, і також близько 500 російських солдатів.

Станом на 14 квітня Запорізької АЕС залишається захопленою російськими окупантами.

Запорізька АЕС

Південноукраїнська АЕС

Енергоблок №3 ПівденноукраїнськоїАЕС відключено від енергосистеми 26 лютого о 01 годині 10 хвилин енергоблок №3 Південноукраїнської АЕС для забезпечення меж операційної безпеки, згідно з регламентними процедурами, розвантажено, відключено від мережі та виведено в резерв з подальшим виведенням у середній плановий ремонт. Під час перехідних процесів відключення енергоблока порушень умов та меж безпечної експлуатації не було.

30 березня голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який напередодні прибув в Україну, відвідав Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області. присутність МАГАТЕ безпосередньо на місці допоможе запобігти небезпеці ядерної аварії, яка може мати серйозні наслідки для здоров’я населення і довкілля в Україні і за її межами.

Станом на 14 квітня 2022 року енергоблоки Південноукраїнської АЕС працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи обладнання та персоналу, який його експлуатує, немає. Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. Станом на 1 квітня він становить 0,12 мкЗв/год. Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.

 Южно Українська АЕС 2

Хмельницька АЕС

Станом на 1 квітня 2022 року Хмельницька АЕС працює у штатному режимі та безпечно виробляє електроенергію для потреб населення, промисловості та оборони.

Порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків немає. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на ВП ХАЕС та у зоні спостереження не змінювався та перебуває у межах норми.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщення, будівлі, периметри захищених зон та прилеглих територій, а також особливо важливі об’єкти ВП ХАЕС знаходяться під посиленою охороною.

14 квітня 2022 року радіаційний фон на промисловому майданчику Хмельницької атомної електростанції та у 30-кілометровій зоні спостереження не перевищує допустимих норм. Показники знаходяться на рівні, який відповідає нормальній експлуатації енергоблоків та не перевищують природних фонових значень.

Хмельницька АЕС

Значення гамма-фону у зоні спостереження Хмельницької АЕС станом на 08:00:

Плужне – 0.12 мкЗв/год, Білотин – 0.13 мкЗв/год, Дертка – 0.10 мкЗв/год, Славута – 0.09 мкЗв/год, Комарівка – 0.10 мкЗв/год, Рибгосп – 0.11 мкЗв/год, Полянь – (технічне обслуговування), ЦПК – 0.10 мкЗв/год, Кривин – 0.12 мкЗв/год, Нетішин – 0.11 мкЗв/год, Острог – 0.10 мкЗв/год.

 

Рівненська АЕС

З 24 по 27 березня рятувальники ДПРЗ-2 з охорони Рівненської АЕС, задля підвищення готовності до реагування на надзвичайні ситуації і небезпечні події, які можуть виникнути під час воєнного стану, провели комплекс навчань щодо захисту та роботи особового складу під час реагування у ситуаціях, пов’язаних із можливим викидом радіаційних та хімічних речовин.

Станом на 14 квітня Рівненська АЕС працює у штатному режимі, показники знаходяться на рівні, який відповідає нормальній експлуатації енергоблоків та не перевищують природних фонових значень.

Рівненська АЕС

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) більш рішучих дій для спільних дій у подоланні агресора та ядерного терориста – Російської Федерації. Першочерговим завданням є закриття повітряного простору над Україною!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи