Версія для друку
Про ядерний тероризм росії на Південноукраїнській АЕС
Внаслідок російської військової агресії в Україні об’єкти критичної інфраструктури знаходяться під постійною загрозою ракетних обстрілів та існує ризик виникнення техногенних катастроф уже 298 днів!
Сьогодні вночі, 19 грудня о 00:46, зафіксовано проліт дрона-камікадзе «Шахід» над майданчиком Південноукраїнської АЕС. Дії російського агресора є виявом ядерного тероризму.
Південноукраїнська АЕС
Згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили (греблі, дамби й атомні електростанції) не повинні ставати об’єктами нападу (cт. 56, Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року). Агресор є порушником міжнародного права.
Факти ядерного тероризму на Південноукраїнській АЕС зафіксовані експертами ВЕЛ:
26 лютого енергоблок № 3 Південноукраїнської АЕС було відключено від енергосистеми для забезпечення меж операційної безпеки, згідно з регламентними процедурами, розвантажено, відключено від мережі та виведено в резерв з подальшим виведенням у середній плановий ремонт. Під час перехідних процесів відключення енергоблока порушень умов та меж безпечної експлуатації не було.
30 березня голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який напередодні прибув в Україну, відвідав Південноукраїнську АЕС у Миколаївській області. Присутність МАГАТЕ безпосередньо на місці мала допомогти запобігти небезпеці ядерної аварії, яка буде мати серйозні наслідки для здоров’я населення і довкілля в Україні і за її межами.
26 червня близько 6:00 ранку під час масштабної повітряної тривоги крилата ракета російських окупантів пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) більш рішучих дій у подоланні агресора та ядерного терориста – російської федерації. Першочерговим завданням є закриття повітряного простору над Україною!
Джерела: сайт ВЕЛ, державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»»
Фото: сайт ВЕЛ, мережа інтернет