П'ятниця 19 квіт. 2024
Вплив дизель-генераторів на довкілля та здоров’я людини
Від початку військового вторгнення росії в Україну третина діючих українських електростанцій, в тому числі найбільша в Європі атомна станція – Запорізька АЕС, була окупована чи зазнала пошкоджень внаслідок російських обстрілів.
За останні місяці українська енергосистема піддалася масштабним ракетним обстрілам окупантів, що загострило енергетичну кризу в Україні. У більшості областей України виникли проблеми з безперебійним забезпеченням енергопостачання, через що наразі необхідно економити електроенергію.
У зв’язку з постійними обстрілами енергетичних об’єктів та стабілізаційними відключеннями часто почали застосовуватись дизель-генератори, як альтернативне джерело електроенергії.
Під час роботи дизель-генератора в атмосферне повітря потрапляють забруднюючі речовини: вуглецю оксид, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок (сажа), азоту діоксид, вуглеводнів С12-С19, діоксиду сірки. Ці сполуки мають негативний вплив на здоров’я людини та навколишнє середовище.
Генератори 1
Також, створюється додаткове шумове навантаження, дизельні генератори створюють 88 дБ шуму, генератори, що працюють на бензині або газі, можуть перевищувати 95 дБ. Дані показники перевищують нормативний показник, що складає 55 дБ денний, а 45 дБ – у нічний час.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає громадян дотримуватись вимог щодо реєстрації та експлуатації генераторів:
1. Перед початком використання власник або оператор генератора, має отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин, оскільки, дане джерело утворення підпадає під дію ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Реєстрація генератора вимагає внесення змін до існуючого дозволу на викиди в атмосферу.
2. Дизель-генератор має бути внесений в Декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці (постанова КМУ від 3 лютого 2021 р. №77).
3. Дизель-генератор, який розміщений в приміщенні, має бути внесений в Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки (постанова КМУ від 05.06.2013 №440).
4. За наявності окремого резервуару зберігання палива для дизель-генератора необхідно провести ідентифікацію об’єкту підвищеної небезпеки.
Рекомендації щодо використання дизель-генератора:
– не використовуйте генератори в приміщеннях, які не обладнані системою видалення вихлопних газів та пожежогасіння;
– генератори необхідно розміщувати на відстані не менш 10 метрів від будівлі;
– використовуйте тільки сертифіковане обладнання та регулярно проводьте технічні огляди;
– не залишайте генератори без нагляду.
Генератори 2
Будьте відповідальними!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи