Версія для друку
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
Щороку, 14 грудня, відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Ціною життя та здоров’я десятків тисяч людей вдалося локалізувати найбільшу техногенну катастрофу ХХ століття. До ліквідації наслідків аварії було залучені фахівці різних професій. Отримуючи великі дози опромінення, інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі докладали неймовірних зусиль для подолання катастрофічних наслідків аварії. Велику роль в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зіграли пілоти. З вертольотів було скинуто близько 6 тисяч тонн піску з свинцевими брусками і доломітом, для нарощування захисного шару над реактором, аби не допустити нової пожежі та викидів радіонуклідів. Щоб запобігти потраплянню радіоактивних речовин з активної зони ядерного реактора у ґрунтові води під четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС було створено тунель. Шахтарі-ліквідатори всього за один місяць викопали під четвертим енергоблоком тунель довжиною в 136 метрів для труб з рідким азотом, яким охолоджували дно реактора.
Ліквідатори 4
Після зупинення пожежі дах четвертого енергоблоку був повністю очищений від уламків, почалося спорудження «Укриття», яке було побудоване за 206 днів силами 90 тисяч осіб. Водночас інші ліквідатори займалися очищенням і дезактивацією зараженої території 30-кілометрової зони. Було закопано майже 200 квадратних кілометрів опромінених лісових насаджень.
Ліквідатори 2
30 листопада 1986 року роботу ліквідаторів була закінчена. 14 грудня того ж року було офіційно заявлено про те, що «комплекс захисних споруд четвертого енергоблоку ЧАЕС прийнято в експлуатацію». І тільки в 2006 році цю дату було визначено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС на державному рівні.
Зруйнований енергоблок
Зруйнований енергоблок ЧАЕС
ЧАЕС 3
Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років проводить тематичні заходи, присвячені вшануванню пам’яті ліквідаторів, особлива увага приділяється просвітницькій роботі з дітьми та молоддю щодо наслідків радіаційного забруднення, важливим є огляд та вивчення експозицій Національного музею «Чорнобиль» у Києві.
 
Безперечним є одне – у Чорнобильській історії є точний час початку, але немає точного часу закінчення. Через 36 років після страшної катастрофи вперше за історію людства світ побачив вияв ядерного тероризму. Російські військові захопили Чорнобильську АЕС в перший день вторгнення 24 лютого, світ уперше зіткнувся з явищем цілеспрямованого ядерного тероризму.
Згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили (греблі, дамби й атомні електростанції) не повинні ставати об'єктами нападу (cт. 56, Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року). Агресор є порушником міжнародного права. Під час широкомасштабного військового вторгнення в Україну російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції. Обстріли атомних станцій України окупантами створюють ризики для всього світу.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) більш рішучих дій для спільних дій у подоланні агресора та ядерного терориста – російської федерації.
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет