Четвер 25 квіт. 2024
Інтерв’ю з Наталією Міроновою до 25-річчя ВЕЛ
Продовжуємо серію інтерв’ю експертів Всеукраїнської екологічної ліги, які упродовж 25 років займаються збереженням Природи, які об’єднали навколо себе однодумців, створили найбільшу громадську природоохоронну організацію в Україні. ВЕЛ функціонує у понад 240 міських, районних та селищних осередках в усіх регіонах нашої держави, об’єднує понад шістнадцять тисяч членів.
Сьогодні говоримо з Наталією Міроновою, доктором сільськогосподарських наук, завідувачкою кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету, головою Хмельницької ОО ВЕЛ щодо напрацювань ВЕЛ у галузі ядерної безпеки, зокрема впливу атомної енергетики для довкілля.
 
Міронова 1
 
Багато років поспіль у нашому суспільстві точаться дискусії щодо перспектив ядерної енергетики. Яка позиція ВЕЛ у цьому складному питанні?
Всеукраїнська екологічна ліга виступає проти добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції з огляду на суттєві принципові ризики, зокрема: Щодо безпеки споруд. Основна частина конструкцій 3 і 4 блоків Хмельницької АЕС були споруджені до 1990 року. За результатами обстеження та оцінки технічного стану будівельних конструкцій ще у 2006–2007 рр. (Київський НДІ «Енергопроект») були виявлені механічні пошкодження конструкцій, корозія арматури та металевих елементів залізобетонних конструкцій, іржа та тріщини у бетоні. За оцінкою стану окремих будівельних конструкцій реакторного відділення енергоблоків № 3 та 4 ХАЕС у 2012 р. (Державний НДІ будівельних конструкцій) будівництво можливе тільки після ремонтно-будівельних робіт, а зовнішні та внутрішні монолітні стіни підземної частини блочної насосної станції блоку № 3 ХАЕС визнані непридатними для експлуатації.
Прибирання Хмельницька ОО ВЕЛ 1
 
Щодо екологічної безпеки. Добудова енергоблоків ХАЕС не враховує зміни клімату і зменшення водності річки Горинь, яка є однією з найбільших водних артерій регіону. Постійна потреба у додатковому об’ємі води для охолодження двох нових реакторів зруйнує річкову екосистему. АЕС потребують великої кількості води для охолодження конденсаторів турбін, у разі використання ставкiв-охолоджувачiв зросте площа вилучених земель, відведених під водойми. Забруднення природних екосистем відбувається на всіх етапах функціонування атомної енергетики: видобування сировини на уранових шахтах, де хвостосховища радіоактивної породи створюють серйозну екологічну небезпеку, збагачення уранової руди, виготовлення твелів, їх зберігання, захоронення ядерних відходів – всі ці процеси становлять загрозу для водних ресурсів, біоти, здоров’я людей.
Національна відеоконференція Екологічні загрози та ризики для довкілля життя та здоровя людей від російської військової агресії
Національна відеоконференція "Екологічні загрози та ризики для довкілля життя та здоровя людей від російської військової агресії"
 
ВЕЛ наголошує, що енергетична незалежність України не повинна загрожувати екологічній безпеці та привести до вичерпання природних ресурсів і знищення довкілля. Україна має значний потенціал розвитку відновлюваної енергетики.
З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України світ уперше зіткнувся з явищем цілеспрямованого ядерного тероризму. Згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, - не повинні ставати об'єктами нападу (cт. 56, Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I), від 8 червня 1977 року). Агресор є порушником міжнародного права. Під час широкомасштабного військового вторгнення в Україну російська армія взяла під контроль два атомних об’єкти – Чорнобильську і Запорізьку атомні електростанції. Обстріли атомних станцій України окупантами створюють ризики для всього світу.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) більш рішучих дій для спільних дій у подоланні агресора та ядерного терориста – російської федерації.
#25_років_ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи