Четвер 28 бер. 2024
Інтерв’ю з Оленою Пащенко до 25-річчя ВЕЛ
Всеукраїнська екологічна ліга приєдналась до громадського екологічного руху України 1997 році та уже 25 рік поспіль виступає на захист Природи! Особлива увага при цьому приділяється вихованню екологічно свідомої особистості. ВЕЛ стала засновником Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта», яка допомагає новому поколінню усвідомити себе важливою частиною своєї Батьківщини, через організацію екологічної роботи з дітьми та молоддю, їх участь у дослідницькій роботі та природоохоронних акціях.
Сьогодні говоримо з Оленою Пащенко, заступницею голови ВЕЛ, координатором Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» про еколого-просвітницьку діяльність Всеукраїнської екологічної ліги.
Учасники програми екологічними стежками рідної України 2
 
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України"
 
Наскільки важлива освітня складова у формуванні нового ставлення до Природи та яку роль в цьому відіграє ВЕЛ?
Екологічна освіта та просвіта є найпотужнішими чинниками змін у ставленні людей до природного середовища – від руйнівного, споживацького до конструктивного, дбайливо-відновлювального. Впродовж 25 років ВЕЛ проводить постійну практичну просвітницьку роботу з питань захисту довкілля, впровадження засад збалансованого розвитку. ВЕЛ започаткувала збирання й узагальнення сучасного педагогічного досвіду в галузі природоохоронної роботи та освіти в інтересах збалансованого розвитку. Видавництво ліги готує, видає і безкоштовно розповсюджує освітні та методичні матеріали, збірки Бібліотеки ВЕЛ (серії «Екологічна освіта і виховання», «Природоохоронні акції», «Екологічна варта»). ВЕЛ стала засновницею Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта», що об’єднує дітей, молодь, які опікуються проблемами довкілля. Спільно з вартівцями в усіх регіонах України проводяться традиційні всеукраїнські заходи: конкурс «Замість ялинки – зимовий букет», акції «Наша допомога птахам», «Первоцвіт», «Посади своє дерево», «Струмочок, річечка, ріка». Всеукраїнська екологічна ліга разом з департаментом екології та природних ресурсів Донецької ОДА розробила та реалізує програму «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020–2025 рр.». Ми розробили та реалізуємо Програму громадської підтримки дітей та молоді, які зацікавлені та прихильні до природоохоронної роботи.
 
Сурмочка
 
Учасники програми екологічними стежками рідної України 4
 
Учасники програми екологічними стежками рідної України 2
 
Учасники програми екологічними стежками рідної України 7
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України"
 
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України"
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України" в Канівському природному заповіднику на метеомайданчику
 
 
Сьогодні діти України страждають від війни, яку у нашій країні розв’язала росія. З початку повномасштабного вторгнення країни-агресора загинуло 430 українські дитини, 823 – отримали поранення, 248 - зниклі, 9441 – депортовані (за інформацією Офісу Генпрокурору України).
Зараз виникає гостра потреба у психологічному відновленні дітей, які постраждали від російської військової агресії. Експертами інформаційно-просвітницького центру «Екологічна варта», Всеукраїнської екологічної ліги та Лабораторії морального, громадянського та міжкультурного виховання Інституту проблем виховання НАПН України було розроблено програму «Психологічна реабілітація в Природі».

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи