Четвер 25 квіт. 2024
Інтерв’ю з Сергієм Размєтаєвим до 25-річчя ВЕЛ
У 2022 році Всеукраїнська екологічна ліга відзначає свій 25–річний ювілей. Багато років тисячі людей в усіх регіонах України присвячують свої знання, свій час та енергію для досягнення спільної мети – зберегти красу та унікальність природи України для майбутніх поколінь.
Продовжуємо серію інтерв’ю, розповідей людей, які 25 років поспіль об’єднались, згуртували навколо себе однодумців та створили потужну і дієву громадську організацію.
Говоримо з Сергієм Размєтаєвим, кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри екологічного права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, головою Харківської ОО ВЕЛ про роботу ВЕЛ у формуванні природоохоронного законодавства.
Прес конференція присвячена Міжнародному дню охорони навколишнього середовища
 
Прес конференція присвячена Міжнародному дню охорони навколишнього середовища
 
Конференцію Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів 2015
 
Конференція "Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів", 2015
 
Як саме Всеукраїнська екологічна ліга залучена до формування природоохоронного законодавства?
Одним з головних завдань Всеукраїнської екологічної ліги є участь у вдосконаленні природоохоронного законодавства, участь у підготовці рішень, які стосуються довкілля як на місцевому, регіональному, так і національному рівнях. Саме ВЕЛ у 2000 році ініціювала проведення перших парламентських слухань щодо реалізації екологічної політики та дотримання екологічного законодавства в Україні за участю громадських організацій, науковців, представників органів влади. За участю експертів ВЕЛ розроблені проєкти Законів «Про екологічний аудит», «Про сільський екотуризм», «Про екологічне страхування», внесені зміни до Адміністративного Кодексу України «Про підвищення відповідальності фізичних та посадових осіб за випалювання стерні», «Про заборону ввезення і реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів», «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакунків». У 2013 році на першому Національному форумі, присвяченому проблемам поводження з відходами, активісти ліги звернулись до ВРУ з вимогою ухвалити відповідний рамковий закон. У 2022 році, після років обговорень та напрацювань пропозицій від громадськості, такий євроінтеграційний Закон «Про управління відходами» вже прийнято. У 2018–2021 роках експерти ВЕЛ ініціювали законодавчі зміни для збереження пралісів та природних лісів, розробили альтернативний законопроєкт щодо врахування екологічної складової у земельній реформі, підготували проєкт закону про Національний екологічний фонд, розробили пропозиції до рамкового законопроєкту про управління відходами. Це копітка робота, що вимагає багато часу та зусиль. Ми працювали над цим упродовж 25 років і будемо робити це і надалі, бо діємо на захист довкілля! Вже зараз, коли росія підступно вдерлася на нашу суверенну територію, ВЕЛ звернулась до Верховної Ради України щодо негайної ратифікації Римського Статуту Міжнародного кримінального суду, який визначає міжнародні військові злочини та злочини проти людяності, в тому числі, злочини проти довкілля.
Cергій Розмєтаєв 1

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи