Версія для друку
Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day)
Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day) відзначається 5 грудня за рішенням 68-ї Генеральній Асамблеї ООН з метою акцентування уваги на важливості ґрунтів як незамінного компонента природної системи і як життєво важливий базис життєдіяльності людства.
Всеукраїнська екологічна ліга багато років опікується питаннями охорони та збереження земельних ресурсів. ВЕЛ ініціювала та провела всеукраїнську науково-практичну конференцію «Стан земельних ресурсів в Україні: проблеми, шляхи вирішення». У 2000 році ВЕЛ розпочала видання серії еколого-географічних карт, які були видані у 2004–2007 рр., зокрема про стан ґрунтових ресурсів. Значну увагу Всеукраїнська екологічна ліга приділяє захисту ґрунтів від забруднення пестицидами (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../1688-5-hrudnia-vsesvitnii... ).
 
Всесвітній день охорони грунтів
 
Карта "Агроекологічна оцінка грунтів"
 
Вирви від обстрілів агроугідь
 
Вирви від обстрілів агроугідь
 
російська військова агресія призводить до деградації ландшафтів, порушується та забруднюється ґрунтовий покрив, відбувається втрата біорізноманіття. Вже нараховано близько 1376 млрд грн збитків завданих довкіллю, з яких 433 млрд грн через засмічення земель відходами та шкоду ґрунтовим ресурсам. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, станом на початок грудня 2022 року заміновано близько 30 % території України.
Експерти ВЕЛ проводили дослідження щодо забруднення ґрунтового покриву й стану ґрунтових вод у Донецькій області ще у 2014 році. Проби ґрунту відбирались на територіях Національного природного парку «Святі гори», відділення «Крейдова флора» Українського степового природного заповідника. Частина цих територій була пошкоджена, а ґрунти – забруднені через розриви снарядів і пересування важкої техніки.
Вплив військових дій на грунт
Вплив військових дій на грунтовий покрив 
 
Знешкоджена техніка російських окупантів
 
Знешкоджена техніка окупантів 
 
У 2022 експерти ВЕЛ у співпраці із Вроцлавською політехнікою, Львівською політехнікою проводять дослідження впливу вибухів на ґрунтовий покрив. Для проведення досліджень необхідні проби ґрунту, відібрані згідно із описаною нижче методикою. Ви можете долучитись до відбору проб, які пізніше будуть передані до спеціалізованих лабораторій в Україні та Польщі. Для більш детальної інформації звертайтесь до голови Львівської ОО ВЕЛ Мирослава Мальованого (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).
Методика відбору проби
Оцінюється вплив вибухів на агрохімічні властивості ґрунтів. Тому проби необхідно відібрати із кратера від вибуху боєприпасу на земній поверхні, яка використовувалась в сільськогосподарських цілях. Необхідно відібрати проби із одиничного кратера без суперпозиції із іншими кратерами, щоб уникнути накладання ефектів та взаємного впливу декількох джерел порушення ґрунтового покриву. Необхідно провести відбір 4 проб безпосередньо із поверхні ґрунту:
– на краю кратера;
– в зоні закінчення вилученого вибухом і розосередженого навкруг кратера ґрунту;
– посередині між цими двома точками;
– поза зоною впливу вибуху в найближчому віддаленні від кратера (фонова проба).
Об’єм кожної із 4 проб – не менше 1 кг.
Також, необхідно зафіксувати:
– максимальну глибину кратера
– діаметр кратера.
– відстань від центру кратера до точок відбору № 2, № 3 та № 4.
За можливості (якщо це не заборонено, вказати максимально можливу дозволену інформацію – характеристику місця відбору проб (це може бути фотографія кратера, назва місцевості, тип ґрунту, gps-координати тощо). Проби разом із описом направити на адресу: Нова пошта, відділення № 6 у м. Львів, Мирославу Мальованому, 0503714701. Оплата посилки отримувачем.
Діймо разом на захист довкілля!