Версія для друку
День боротьби з пестицидами (World No Pesticide Use Day)
Міжнародна коаліція боротьби з пестицидами (Pesticide Action Network (PAN) International) у 1998 році оголосила 3 грудня «Днем боротьби з пестицидами» у пам’ять найбільшої техногенної катастрофи на підприємстві хімічної промисловості.
У ніч на 3 грудня 1984 року в індійському Бхопалі, на заводі з виробництва пестицидів, який належав хімічній корпорації Union Carbide, сталась екологічна катастрофа, у результаті якої в повітря потрапили 42 тонни надзвичайно отруйного газу метилізоціанату, що викликало більше 500 тис. захворювань у населення та більше 200 тис. смертей в наступні роки.
Всеукраїнська екологічна ліга багато років опікується питаннями поводження з пестицидами в Україні. Саме для поширення інформації щодо екологічних ризиків і наслідків їх застосування ВЕЛ проводить природоохоронну кампанію «Пестициди: зменшення ризиків» (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../pestytsydy-zmenshennia-ryzykiv). Експерти ВЕЛ здійснювали інформаційну діяльність в рамках проєкту Європейської комісії та Продовольчої і сільськогосподарської Організації ООН «Підвищення потенціалу для усунення та запобігання повторного використання непридатних пестицидів в якості моделі для вирішення проблеми невикористаних небезпечних хімічних речовин на території колишнього Радянського Союзу».
Громадська інвентаризація пестицидів 1
 
Громадська інвентаризація місць складування пестицидів
Громадська інвентаризація пестицидів 2
 
Використання пестицидів
 
Більше 20 років серед пестицидів, які використовувались в Україні, перевага надавалась тим, що мали в своєму складі найбільш стійкі для довкілля компоненти (наприклад, ДДТ та гама-гексан). Заборонені пестициди, разом з непридатними до використання, почали у великій кількості накопичуватись на складах. Незадовільні умови зберігання призводять до того, що токсичні пестициди потрапляють до навколишнього середовища, в тому числі до водних джерел і повітря, в результаті чого виникає ризик отруєння для людей і тварин.
Отрутохімікати та пестициди є надзвичайно небезпечними токсичними речовинами, які зумовлюють хвороби серця, печінки та органів дихання. Ці хімікати є гормонально активними сполуками, які спричинюють розлади ендокринної та імунної систем, з дією інших пов’язують затримку розумового розвитку, репродуктивні проблеми і рак. Тому використання нових пестицидів та агрохімікатів у країнах Європейського союзу чітко регламентується і можливе тільки після відповідної реєстрації нового препарату в країні-виробнику.
Громадська інвентаризація пестицидів 4
У липні 2021 року Верховна Рада України прийняла, а Президент підписав проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289). Новим законом дозволено ввезення в Україну пестицидів та агрохімікатів, не зареєстрованих ані в Україні, ані у країні виробнику. Всеукраїнська екологічна ліга наголошує на значних ризиках для українського довкілля та здоров’я людей, що виникнуть через прийняття зазначеного закону. Територія України може стати базою для проведення досліджень та випробувань створених за кордоном і незареєстрованих пестицидів невідомої якості, що може призвести до екологічної кризи.
 
Неправильне зберігання пестицидів
 
Пестициди 4
У 2022 році Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку проведення випробувань та державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів. Цим рішенням він спростив для бізнесу оформлення дозвільних документів та узгодив проведення цих процедур із вимогами Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану», що може спричинити нові ризики для екосистем України.
Найгострішим питанням сьогодення є вплив військової російської агресії, яка, окрім людських жертв та руйнацій, призводять до знищення природних територій нашої країни. російські окупанти знищують оселища та особливо цінні території, де існують різні види тварин і рослин, що несе загрозу для дикої природи та стійкості екосистем в транскордонному контексті. Тому питання превентивних методів охорони довкілля та дбайливого ставлення до навколишнього середовища стають ще актуальнішими. 
 
Всеукраїнська екологічна ліга закликає громадян, зокрема приватних підприємців-аграріїв бути свідомими, під час використання пестицидів дотримуватись законів та правил безпечного користування.
Джерело: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет