Субота 20 квіт. 2024
Відновлюємо річку Рось спільними зусиллями!

В м. Городище (Черкаська область) відбулася зустріч народного депутата України Андрія Стріхарського з головами місцевих громад. Однією з основних тем зустрічі було питання щодо екологічних проблем, відновлення та збереження річки Рось.

_голови_ВЕЛ.jpg

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко наголосила на проблемі зменшення водності усього басейну річки та високому рівні забруднення. Для вирішення цих та інших екологічних проблем необхідно виконати ряд першочергових заходів:

– перевірити виконання умов спеціального водокористування щодо забору води та скиду забруднених стоків у басейні річки Рось;

– визначити найбільш критичні зони забруднення, оскільки очисні споруди не працюють належним чином, що призводить до біологічного забруднення вод Росі;

– гідроелектростанції на середніх та малих річках України мають негативний вплив на гідрологічний стан річок, і Рось є прикладом такого впливу. У світі поширена практика демонтажу малих ГЕС.

Зокрема, у 2013 році Всеукраїнська екологічна ліга розпочала масштабну кампанію проти будівництва малих ГЕС в Україні, які є вкрай небезпечним для природи (забруднення водних ресурсів та погіршення якості питної води, а також значне погіршення екологічної ситуації в містах, розташованих нижче за течією тощо).

Всеукраїнська екологічна ліга та її Корсунь-Шевченківський районний осередок понад 15 років опікуються екологічним станом Росі. Експерти ВЕЛ неодноразово наголошували, що надзвичайно важливим фактором для забезпечення нормального санітарного стану та кисневого водообміну водосховищ є постійні санітарні попуски води з-під заставок гребель, тобто з придонних шарів, як це робилося до передачі ГЕС в оренду (детальніше на сайті ВЕЛ: https://ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2023-rik/berezen/item/2438-zasidannia-robochoi-hrupy-z-pidhotovky-planu-dii-shchodo-vidnovlennia-ta-zberezhennia-richky-ros).

_ГЕС.jpg

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує, що важливість збереження малих та середніх річок є головною проблемою, на яку необхідно звернути увагу, зокрема вирішення проблем річки Рось є першочерговою задачею, навіть під час повномасштабного вторгнення росії та рівнозначне збереженню життя на територіях, якими протікає річка!

Громади мають стати володарем на своїй землі!

Джерела: сайт ВЕЛ

Фото: сайт Городищенської міської ради

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи