Версія для друку
День води

22 березня відзначається Всесвітній день водних ресурсів, у цьому році особлива увага надається підземним водам.

Водні ресурси являють собою стратегічний, життєво важливий природний ресурс, вони є національним багатством кожної країни. Водні ресурси забезпечують усі сфери життя і господарської діяльності людини, визначають можливості розвитку промисловості й сільського господарства, розміщення населених пунктів, організації відпочинку й оздоровлення людей.

Дніпро 1

Всесвітній день води бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також заклик до раціонального використання водних ресурсів задля підвищення рівня економіки і соціального добробуту.

Прийняття Глобальних цілей збалансованого розвитку зумовлює низку важливих зобов’язань щодо їх впровадження. Зокрема, Ціль 6, що має забезпечити доступність та збалансоване використання водних ресурсів і послуг у сфері санітарії для суспільства.

Псел

Упродовж багатьох років Всеукраїнська екологічна ліга опікується питаннями збереження та покращення стану водних ресурсів в Україні. На жаль, продукти господарювання та життєдіяльності у вигляді стічних вод вже дісталися навіть підземних горизонтів. У багатьох регіонах підземні води не відповідають вимогам до питної води через підвищений вміст хімічних сполук, нітратів і бактеріологічного забруднення.

Сьогодні обстріли російських окупантів призводять до руйнування інфраструктури, пов’язаної з водопостачанням і водовідведенням, хімічне забруднення, відключення електроенергії об’єктів, що скидають стічні води, становлять загрозу не тільки для водних ресурсів, а й для екосистеми в цілому. З початку військової агресії Росії проти України неодноразово порушувалась і призупинялась робота об’єктів системи водопостачання, водоочищення й водовідведення, створюючи умови для спонтанного аварійного забруднення. 

Зруйновані каналізаційні очисні споруди несуть дуже серйозну небезпеку: забруднення водойм; забруднення ґрунту та ґрунтових вод; порушення всієї екосистеми на кілометри навколо; шкода флорі, фауні, здоров’ю людей і тварин.

З неочищеними стоками до водойм потрапляють шкідливі домішками неорганічного (кислоти, луги, мінеральні солі) та органічного (нафта й нафтопродукти, миючі засоби, пестициди тощо) складу.

Потрапляння до водойм неочищених господарсько-побутових стоків призводять до біологічного забруднення води, яке може викликати інфекційні захворювання в людей (холеру, тиф, гепатит). У стічних водах також містяться різні мікроорганізми, спори грибів, яйця гельмінтів.

9 березня російські окупанти обстріляли каналізаційні очисні споруди с. Галіцинове (поблизу міста Миколаїв). Під час обстрілу було завдано шкоду будівлям та технологічному обладнанню, пошкоджена електрична система підрозділу, частково виведена з ладу система механічного очищення стічних вод. Зруйновані резервні піскоуловлювачі, пошкоджені бетонні плити аеротенків коридорного типу і система аерації аеротенків, у яких відбувається біологічне очищення стічних вод.

14 березня під час обстрілів російські військові зруйнували очисні споруди експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення, що знаходиться у с. Верхня Криниця поблизу м. Василівка у Запорізькій області. Зруйновано декілька важливих об’єктів, серед яких будівля каналізаційної насосної станції №1, що подає стічні води м. Василівка на очисні споруди. Також пошкоджена лінія електроживлення. Неочищені стічні води з міста зараз потрапляють до р. Дніпро без очищення.

У Харкові за три тижні безперервних обстрілів російськими окупантами пошкоджено кілька тисяч метрів водопровідних, каналізаційних, внутрішньобудинкових мереж із забезпечення водопостачання та водовідведення. Працівники комунальних служб, ризикуючи власним життям, щоденно під вибухами ракет та снарядів ремонтують та відновлюють зруйновані ворогом мережі для безперебійного водопостачання та водовідведення мешканцям міста Харкова та Харківської області.

На Сході України посилюється ризик забруднення ґрунтових та поверхневих вод шахтними водами, які характеризуються підвищеною мінералізацією, зокрема наявністю сульфатів та хлоридів, а також високим рівнем заліза та інших важких металів. Існує висока ймовірність радіоактивного забруднення (шахта «Юнком», що знаходиться під м. Єнакієве на непідконтрольній території).

Осередки Всеукраїнської екологічної ліги збирають факти порушення екологічної рівноваги та злочинів проти довкілля для притягнення російських військових злочинців до відповідальності.

У цей непростий час пропонуємо помилуватися красою водних багатств нашої рідної країни.

Південний Буг 1

Черемош

Черемош 1

Все буде Україна!