Четвер 25 квіт. 2024
Витік аміаку внаслідок обстрілу російськими військами

Вночі 21 березня російські окупанти знову і знову обстрілювали  Суми. Внаслідок обстрілу пошкоджено будівлі та 1 резервуар з аміаком ємністю у 50 тон на території ПАТ «Сумихімпром». Відбувся витік аміаку. Зона ураження становить близько 2.5 км. За напрямом вітру під загрозою опинилося село Новоселиця. За офіційною інформацією ДСНС рятувальники ліквідували аварію з витоку аміаку на підприємстві «Сумихімпром» до 8 години ранку. Працівники підприємства розпочали регламентні роботи з відновлення технологічного процесу.

Аміак – безбарвний газ з різким задушливим запахом, вибухонебезпечний, токсичний. Він легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали і нижні поверхи будинків.

Ознаки отруєння аміаком – нежить, кашель, важке дихання, задуха. При цьому підвищується серцебиття, порушується частота пульсу. При контактуванні з рідким аміаком виникає обмерзання, можливий опік з пухирями, виразки.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги радять при загрозі отруєння аміаком вжити найнеобхідніших заходів:

  1. Перейти в укриття або підвали будинків, одягнути засоби захисту(протигаз, респіратор, щонайменше- подвійну медичну маску) і дочекатись повідомлення про нейтралізацію загрози;
  2. В разі отруєння аміаком дати ураженому:

– теплого молока з за типом «Боржомі» або содою;

– при спазмі голосових щілин забезпечити тепло на ділянку шиї, теплі ванночки, інгаляцію;

– при ураженні слизової очей – промити водою або 0.5-1%  розчином квасців, вазеліновим або оливковим маслом;

– при уражені шкіри – промити чистою водою, зробити примочки 5% розчину оцтової або лимонної кислоти.

– при задусі необхідний кисень;

– при зупинці дихання провести штучне дихання.

У ситуації ризику ураження аміаком потрібно з особливою увагою поставитись до дітей та людей, які вже мають хронічні захворювання, і забезпечити огляд лікаря.

Сумихімпром 1

Для довкілля головним ризиком від подібної катастрофи є забруднення водних ресурсів, атмосферного повітря, випадіння небезпечних кислотних дощів. Нітрозні гази можуть викликати опіки рослин при окисленні азотної кислоти. Потрапляючи на ґрунт у великих дозах, вони можуть сприяти накопиченню нітратів у продукції рослинного походження. Нітрати характеризуються досить широким спектром токсичної дії. Токсична дія нітратів полягає у тому, що в травному тракті вони частково відновлюються до нітритів (більш токсичних), і останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. З нітритів у присутності амінів можуть утворюватись Н-нітрозаміни, які виявляють канцерогенну активність, при потраплянні в їжу спричиняють захворювання. 

Сумихімпром 2

Про наслідки російської військової агресії для довкілля наголошували 28 лютого учасники національної відео конференції, яку організувала і провела Всеукраїнська екологічна ліга (докладніше на сайті ВЕЛ).

Фото: соцмережі, ДСНС

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи