Четвер 25 квіт. 2024
Фіксація злочинів проти довкілля, шкоди, завданої довкіллю України від військових дій

imgonline com ua CompressBySize xqd4SLYJ5vg9ZY7Національна екологічна рада України та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України організували та провели 4 березня 2022 року Координаційну зустріч громадських екологічних організацій з керівництвом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

У зустрічі взяли участь представники всеукраїнських природоохоронних організацій, регіональних відділень, екологічних ініціатив та груп, а також департаменти екології та природних ресурсів при ОДА, керівники департаментів та служб ДСНС, територіальних громад, Державної екологічної інспекції.

Громадські природоохоронні організації розпочали фіксацію злочинів проти довкілля, шкоди, завданої довкіллю України від військових дій.

Такі повідомлення будуть цінними доказами у судових процесах для відновлення українського довкілля.

Військова російська агресія за останні кілька днів принесла в Україну страшні руйнування, поранення і загибель сотень військовослужбовців та  мирних мешканців міст і сіл в різних куточках нашої держави.

Російські окупанти в ході війни спричиняють техногенні катастрофи. Вони вже обстріляли ракетами та спричинили пожежу на нафтобазах у Василькові, Охтирці, Чернігові. Підірвали газопровід у Харкові. Захоплення Чорнобильської АЕС, спроби захопити інші атомні станції, обстріли та руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств, де розміщуються хімічні речовини та  промислові відходи – це реалії і загрози транскордонного масштабу.

Дії керівництва Російської Федерації, російських військових та інших осіб кваліфікуються відповідно до міжнародного права як геноцид, військових злочинах та злочинах проти людяності, в тому числі, злочинів проти  довкілля. 

Щодня загострюється екологічна ситуація і на порядку денному постають питання:

– потенційних загроз та наслідків руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств;

– проблеми поводження з відходами, небезпечними хімічними речовинами та об’єктами;

– стану водних ресурсів та проблем водопостачання;

– забруднення ґрунтів, порушення ландшафтів, природоохоронних об’єктів та територій; ризиків небезпечних техногенних змін екологічного стану зони впливу Чорнобильської АЕС та локальних підвищень радіаційного фону;

– ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації, наслідки для життя та здоров’я людей.

Ці та інші проблеми обговорювали на засіданні національної відеоконференції «Екологічні загрози та ризики для довкілля, життя та здоров’я людей від російської військової агресії», яка відбулась 28 лютого за участі представників міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, промислових підприємств, міжнародних організацій, депутатів різних рівнів, експертів з питань охорони довкілля та екологічної безпеки, науковців, громадських активістів, представників ЗМІ.

Учасники конференції звернулись до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з пропозицією об’єднати зусилля щодо створення та впровадження уніфікованого алгоритму дій з фіксації злочинів російських окупантів проти довкілля.

Міністерство вже розробило програмне забезпечення для збирання, оброблення та формування відповідних матеріалів для подання до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування та переслідування російських військових, керівництва Російської Федерації та інших осіб, звинувачених у геноциді, військових злочинах та злочинах проти людяності, в тому числі, злочинів проти  довкілля.

Попри трагічні події в країні, складні особисті обставини, закликаємо зібрати в кулак свою волю, об’єднати наші знання і досвід для збереження природи.

Національна екологічна рада України об’єднує всеукраїнські природоохоронні організації, осередки яких діють в усіх регіонах України, обласних центрах, містах та селах.

За дорученням Національної екологічної ради України,

Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги

Олена Кравченко, виконавчий директор, член Правління МБО «Екологія. Право. Людина»

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи