Вівторок 19 бер. 2024
25 вересня – Європейський день грибів

День грибів4Європейський день грибів (також відомий як Європейський день дії щодо грибів) – це щорічне святкування, яке проводиться четвертої суботи вересня. Його головна мета – підвищити обізнаність про важливість грибів як в екосистемах, так і в нашому повсякденному житті. І йдеться не лише про «вищі гриби», які ми звикли бачити на своєму столі, чи побоюватися, натрапивши серед моху на червоний капелюшок із цяточками.

День грибів3Гриби – це важлива ланка екосистеми поряд з тваринами, рослинами, вірусами та бактеріями. Пліснява й дріжджі теж належать до родини грибів. Вони відіграють свою роль у розкладанні органічної матерії та підвищенні родючості ґрунтів. Також гриби вступають у симбіоз із рослинами, беруть участь у процесах ферментації та бродіння. А найголовніша користь грибів – з деяких із них виробляють антибіотики, які колись здійснили революцію в медицині.

День грибів2Європейський день грибів щороку присвячують новому виду. Організатори щоразу обирають «їстівний гриб року», який стає головною темою дня. Наприклад, найперше свято Європейського дня грибів (24 вересня 2016 р.) було цілком присвячене польському грибу (Imleria badia).

У четверту суботу вересня в європейських країнах проводиться понад сотня грибних заходів. Вони включають, але не обмежуючись цим, походи на гриби, екотури, виставки, семінари для професіоналів, публічні лекції та інші освітні заходи.

Таке незвичне свято може й не привернути уваги, так само як і маленький грибочок. Але якщо поцікавитися й бути уважним — є всі шанси відкрити для себе новий світ.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи