Четвер 28 бер. 2024
Всесвітній день обізнаності про втрати продовольства і харчові відходи

День харчових втрат 1В цей день, започаткований Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) у 2020 році, ми присвячуємо інформуванню про світові проблеми втрати продовольства.

Світова статистика «харчових втрат» вражає. Третина виробленої їжі потрапляє на смітник, навіть не доходячи до столу.

Це близько 1,3 млрд тонн на рік або 42 тонни в секунду. 

При цьому 870 мільйонів населення Землі недоїдають щодня.

День харчових втрат 3Низька культура споживання не лише зумовлює надмірні обсяги накопичення харчових відходів, а й справляє чималий вплив на довкілля, фінансові показники держав та етичні норми. Україна не є винятком. Відсутність ефективних заходів, спрямованих на запобігання утворенню, перероблення та утилізацію харчових відходів і втрат гальмує розвиток національної економіки, суперечить принципам сталого розвитку.

День харчових втрат 2Всеукраїнська екологічна ліга занепокоєна проблемою стрімкого накопичення харчових відходів в Україні.

З метою регулювання поводження із залишками харчової продукції та запобігання їх перетворення у харчові відходи, що завдає значний вплив на стан довкілля, Всеукраїнська екологічна ліга, за сприяння Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО ООН), реалізовувала пілотний проєкт«Нагодуй сусіда».

Також проводилося дослідження теми «Харчові відходи: відповідальне споживання».

Експертами ВЕЛ з’ясовано, що дослідження обсягів втрат харчових продуктів, харчових відходів по відношенні до обсягів продовольства на сьогодні обмежене, оскільки жодна база даних не узагальнює світову статистику щодо харчових втрат, яка б передбачала використання гармонізованої методології збору даних для аналізу.

День харчових втрат 5Ми прагнемо привернути якомога більше уваги до сучасного марнотратного споживання, аби дати поштовх впровадженню механізмів запобігання утворенню відходів, як у виробництві, так і на рівні споживача, адже створення стійких продовольчих ланцюгів неможливе без скорочення харчових втрат.

Для того, щоб зменшити кількість харчових відходів важливо залучати і бізнеси, і уряди і безпосередньо людей.

Почніть з себе! Не марнуйте продукти харчування, використовуйте те, що вже придбали чи виростили!

Зменшуємо втрати та допомагаємо довкіллю!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи