Вівторок 19 бер. 2024
21 вересня – Міжнародна ніч кажанів (European Bat Night)

Ніч кажанів 1Однією з найнезвичайніших природоохоронних дат є Ніч кажанів, яку відзначають в ніч з 20 на 21 вересня.

Кажани – дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту. Багато видів кажанів перебувають на межі зникнення. Причиною тому є низька чисельність одних видів, та висока вразливість – інших. Кажани зникають внаслідок руйнування їх природних і міських сховищ, потрапляння у антропогенні «пастки» – відкриті вікна чи системи вентиляції, та внаслідок прямого знищення людьми, які їх знаходять. Вони дуже повільно розмножуються – за рік народжують 1-2 дитинчати, відповідно, загибла колонія відновлюється вкрай довго. Тваринки потребують охорони з нашої сторони.

Ніч кажанів 6Головна мета Міжнародної ночі кажанів – привернення уваги до проблем рукокрилих та їх охорони. З 1997 року це – загальноєвропейська природоохоронна акція, у якій беруть участь усі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs (діє з 1991 pоку, ратифікована Верховною Радою України 19 травня 1999 року). 

Одним з пріоритетів діяльності в рамках Угоди є підвищення екологічної свідомості населення стосовно важливості збереження кажанів.

Проведення Європейської ночі кажанів є значною подією, учасниками якої є країни Європи, у тому числі й Україна.

Ніч кажанів 3

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи