Вівторок 19 бер. 2024
16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару (International Day for the Preservation of the Ozone Layer)

Захист озонового шару 2Озоновий шар – це повітряний шар у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону.

Втрата озонового шару стратосфери, який захищає усе живе на землі від згубної дії ультрафіолетового випромінювання сонця, вважається однією з головних глобальних екологічних проблем, з якими світова спільнота ввійшла у нове тисячоліття.

Захист озонового шару 5Мільйони молекул озону руйнуються кожну хвилину і результатом цього процесу є збільшення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі.

Зменшення щільності озонового шару викликає низку негативних наслідків:

  • збільшення ризику виникнення серйозних проблем зі здоров’ям людей в усьому світі (зокрема, збільшення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке потрапляє на Землю через відсутність озону, може викликати ракові захворювання шкіри та катаракту);
  • УФ-промені сонця проникають глибоко в наші океани, завдаючи шкоди водоростям, ракоподібним та ікрі і порушуючи таким чином харчовий ланцюг океану, як наслідок, скорочується морське біорізноманіття;
  • виснаження озону зменшує ріст флори;
  • збільшення УФ-випромінювання може змінити спосіб обміну вуглекислого газу між атмосферою та біосферою;
  • УФ-випромінювання також сприяє забрудненню повітря.

Захист озонового шару 416 вересня 1987 року в Монреалі (Канада) відповідно до Віденської конвенції був розроблений Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, який був підписаний і набув чинності 1 січня 1989 року. Його мета – захист озонового шару за допомогою скорочення (або припинення) виробництва і споживання деяких хіміч­них речовин, які руйнують озоновий шар. Експерти відзна­чають, що він є найефективнішим у світі багатостороннім договором з охорони навколишнього середовища.

Україна у 1985 році підписала, а наступного року ратифікувала Віденську конвенцію, а 20 вересня 1988 року приєдналася до Монреальського протоколу. Міжнародний день охорони озонового шару Землі проголошений Генеральною асамблеєю ООН в 1994 році і відзначається в памʼять про день підписання Монреальського протоколу.

Захист озонового шару 1За висновками дослідників, які проводили роботи під егідою Програми ООН з навколишнього середовища, озоновий шар Землі починає повільно відновлюватися.

Вчені підрахували: якщо країни, які підписали протокол, будуть його дотримуватися і в майбутньому, то можна сподіватися, що озоновий шар відновиться до 2050 року.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи