Версія для друку
Вітаємо природний заповідник «Горгани» з 25-річчям!

Горгани6Природний заповідник «Горгани» – однин з наймальовничіших куточків України, природний еталон недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат і містить єдиний масив пралісу релікту ранньоголоценового періоду – сосни кедрової європейської в Європі і світі. Він охоплює безперервним масивом три кліматичні зони і п‘ять вертикальних ступенів пралісової, реліктової і ендемічної рослинності, біотопів і популяцій тваринного світу.

Горгани2Заповідник розташований у найнедоступнішій високогірній і кам’янистій частині Горган – Довбушанських Горганах. Його вершини та верхні частини схилів вкриті кам’янистими розсипами, що утворені ямненським пісковиком. Такі розсипи мають місцеву назву «горгани», на території заповідника вони займають 605 га, тобто більше 11% його площі. 

Горгани4

Унікальність рослинного покриву заповідника полягає у тому, що на більшій частині його території він зберігся в природному, майже незайманому, стані, а своєрідність і різноманіття ландшафтних умов сприяли формуванню багатого видового складу рослин, серед яких значна частина рідкісних, реліктових та ендемічних. Панівним типом рослинності є ліси, які займають 84% площі заповідника.