Версія для друку
Загроза радіаційного забруднення через припинення відкачування води на шахтах Донбасу

Всеукраїнська екологічна ліга багато років поспіль зверталась до Уряду щодо неприпустимості «мокрої» консервації на шахті «Юнком».

Шахти Донбас2Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують на терміновій необхідності прийняття управлінських рішень та профілактичних дій для вирішення проблем затоплення, внаслідок чого десятки тисяч людей Донецької області можуть втратити можливість проживати у екологічно безпечному для життя і здоров’я середовищі.

Шахти Донбас4У результаті радіоактивних викидів, спровокованих діями проросійських бойовиків т.зв. «ДНР», тимчасово окупований Донбас опинився на межі екологічної катастрофи. При цьому країна-агресор не погоджується на відправку моніторингової екологічної комісії в ОРДЛО. Про це в четвер, 11 лютого, під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН заявив глава делегації України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України Леонід Кравчук, пишуть «Новости Донбасса».

Йдеться про загрозу радіаційного забруднення, яка виникла після того, як майже три роки тому окупаційна адміністрація у Донецьку припинила відкачування води з об'єкта «Кліваж» на шахті «Юнком».

Шахти Донбас3У 1979 році на шахті провели ядерний вибух – в ґрунті утворилася порожнина, з якої до 2018 року відкачували воду, щоб радіація не піднялася на поверхню. Видобуток вугілля на підприємстві не ведеться з 2001 року. Незважаючи на протести жителів ближнього села Бунге, в квітні 2018 року угруповання «ДНР» припинила водовідлив і перевела підприємство в т.зв. «мокру» консервацію, тобто просто затопила.

Кравчук зазначив, що радіація вже проникає в горизонти питної води. При цьому фактичної інформації про ситуацію з радіаційним забрудненням на Донбасі немає, в зв’язку з чим Україна звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про проведення моніторингової місії на непідконтрольній владі території.

Шахти Донбас6Через війну на Донбасі з 2014 року МАГАТЕ не може здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал.

«Україна робить конкретні зусилля, але досі ми не отримали відповіді російської сторони на наш відповідний запит, що викликає у нас глибоке занепокоєння», – повідомив Раді безпеки ООН глава делегації України в ТКГ Леонід Кравчук.