Субота 20 квіт. 2024
Громади мають стати господарями на своїй землі!

Нетребки1Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Т. В., активісти Корсунь-Шевченківської організації ВЕЛ відвідали с. Нетеребка у Набутівській ОТГ Черкаської області, де зібралися близько 200 осіб небайдужих людей, яких об’єднала  ініціативна група,  голова територіальної громади, місцеві депутати, представники  засобів масової інформації.

Нетребки3Мешканці кількох навколишніх сіл зібрались, щоб дати відсіч спробам збудувати птахофабрику  на 24 000 голів курей у мальовничій місцині.

Нетребки4

Потенційні забудовники хотіли видати зустріч з місцевими жителями за громадські слухання, при цьому не маючи повного пакету необхідної документації щодо планованої діяльності. Зокрема, Детальний план території має безліч помилок, Звіту про стратегічну екологічну оцінку взагалі немає.   Також відсутній звіт про громадське обговорення, в якому мають бути проаналізовані отримані від представників громади зауваження і пропозиції під час ознайомлення з Детальним  планом території,  та зазначено, яким чином у  звіті про стратегічну екологічну оцінку враховані зауваження і пропозиції (або обґрунтовано їх відхилення),  

Нетребки7У своєму виступі Тетяна Тимочко наголосила, що вже не перший раз до Всеукраїнської екологічної ліги надходять звернення щодо недопущення будівництва або зменшення негативного впливу діяльності птахоферм (курників) на довкілля та здоров'я людей.

Нетребки9Внаслідок діяльності птахоферм відбувається потужне забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту відходами. Відносно розрахунків з існуючих об’єктів птахівництва на утримання однієї курки припадає майже 100 літрів стічних вод та близько 57 кг посліду, до цього варто додати забруднену підстилку, відходи інкубації, загиблу птицю. Основною проблемою є недостатнє очищення забруднених стоків, які, потрапляючи у річки, грунтові та підземні води, забруднюють їх токсичними речовинами та патогенними мікроорганізмами. Птахофабрики є потужним джерелом викидів в атмосферне повітря. В 1 м3 забруднених викидів міститься 3-20 мг аміаку, 1-3 мг сірководню, 0,10-0,30% вуглекислого газу, 3-5 мг пилу, 70-900 тис. мікробних тіл. Аміак і сірководень утворюються в результаті розкладання органічних речовин посліду та підстилки. Вони зумовлюють неприємний запах, який зазвичай турбує мешканців населених пунктів, що розташовані неподалік від підприємств. Виділення аміаку відбувається під впливом мікрофлори із сечової кислоти. При цьому утворюється також вуглекислий газ.

Під час будівництва птахоферми надзвичайно важливою умовою є дотримання санітарно-захисної зони. Вона становить від 300 до 1200 м залежно від кількості утримуваних птахів.

Нетребки10Варто зауважити, що громадськість не мала вільного доступу до матеріалів Детального плану території звіту, його навіть на запит місцевих депутатів не дали у Корсунь-Шевченківській РДА.

Представники фірми «Агро-Рось» пробували знову і знову «кормити» селян казочками про робочі місця, про відсутність шкідливих викидів… Люди сказали рішуче «НІ» будівництву нового екологічно небезпечного об'єкту!

Всеукраїнська екологічна ліга і надалі буде надавати всебічну допомогу усім, хто піклується про стан довкілля!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи