Версія для друку
3 грудня – Міжнародний день боротьби з пестицидами

День пестицидів 13 грудня, у Міжнародний день боротьби з пестицидами, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко виступила у програмі ранкової студії ПравдаТУТ LIVE і привернула увагу громадськості до вирішення проблем, що виникли в результаті виробництва і використання цих небезпечних хімікатів.

Пестициди – це синтетичні хімічні речовини, які багато країн широко використовують для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Як з’ясувалося, промисловий випуск цих хімікатів приніс населенню планети більше шкоди, ніж користі. Незважаючи на збирання високих врожаїв, використання пестицидів призвело до значного забруднення навколишнього природного середовища в цілому.

Ці хімікати є гормонально активними сполуками, які спричинюють розлади ендокринної та імунної систем, з дією інших пов’язують затримку розумового розвитку, репродуктивні проблеми і рак. Тому використання нових пестицидів та агрохімікатів у країнах Євросоюзу чітко регламентується і можливе тільки після відповідної реєстрації нового препарату в країні-виробнику члені ЄС.

У липні 2021 року Верховна Рада України прийняла, а Президент підписав проект Закону України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (реєстр. № 2289). Новим законом дозволено ввезення в Україну пестицидів та агрохімікатів, не зареєстрованих ані в Україні, ані у країні виробнику.

Всеукраїнська екологічна ліга наголошує на значних ризиках для українського довкілля та здоров’я людей, що виникнуть через прийняття зазначеного закону. Територія України може стати базою для проведення досліджень та випробувань створених за кордоном і незареєстрованих ніде пестицидів невідомої якості, що може призвести до екологічної кризи.