Версія для друку
Верховна Рада нарешті ухвалила закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України»

Пластиковий пакет 1Всеукраїнська екологічна ліга вперше внесла пропозицію щодо обмеження обігу пластикових пакетів ще 10 років тому. Три скликання депутатів цю пропозицію ігнорували. І ось, нарешті, рішення прийняте. Нинішній варіант закону не враховує багатьох норм, що вже діють у європейських країнах, однак ВЕЛ вітає цей крок і буде готувати нові пропозиції для обмеження одноразового пластику на території України.

Таке рішення підтримали 297 народних депутатів – представники усіх парламентських фракцій і груп, окрім «Опозиційної платформи «За жизнь». «ОПЗЖ» повним складом голосувала проти.

«Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій», – йдеться в пояснювальній записці.

Обмеження пластикових пакетівЗаконодавці заборонили розповсюдження надтонких та тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Законом також заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Водночас, заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, що відповідають європейським стандартам. Обіг надтонких пластикових пакетів, які призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка, Закон не обмежує.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, мають бути вилучені з обігу. Передбачено штрафи за використання заборонених видів пластикових пакетів. Зокрема, за їх розповсюдження накладатиметься штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень, а за повторне вчинення такого самого порушення протягом трьох років – у розмірі від 17000 до 34000.

Закон набуде чинності 1 січня 2022 року, а вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.