Четвер 28 бер. 2024
31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря (International day of Black sea)

День Чорного моря3У цей день у 1996 році шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна – підписали «Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря», необхідність у підписанні якого виникла через небезпеку зникнення унікальних природних аквальних комплексів. Цей план розробили провідні науковці після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що життєздатність Чорного моря істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями. 

Будучи внутрішнім морем басейну Атлантичного океану, воно відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні екосистем прилеглого регіону. Чорне море Керченською протокою зʼєднується з Азовським, через Босфор – з Мармуровим, через протоку Дарданелли – з Егейським і Середземним морями. У море впадають такі великі річки, як Дунай, Дніпро, Дністер і більш дрібні – Мзимта, Псоу, Бзибь, Ріоні, Кодор, Інгурі, Чорох, Кизилирмак, Єшільирмак, Сакарʼя, Південний Буг, Камчия, Велека.

День Чорного моря5Щорічний річковий стік в Чорне море орієнтовно становить 310 км3, причому 80% цих вод виноситься на північно-західну шельфову частину, переважно Дунаєм та Дніпром. Тут мешкає більше 2,5 тис. видів тварин і риб. Серед них є унікальні істоти, існування яких під загрозою й наші нащадки мають всі шанси ніколи не побачити їх у дикій природі. Мова про осетрові риби, що спускаються з нерестовищ Дунаєм – білугу, севрюгу, осетра російського, стерлядь, осетра атлантичного та шипа. Осетрові риби справді унікальні, вони – ровесниці динозаврів: оснащені спеціальними кістними пластинами – жучками, й майже без змін існують біля 200 млн років. Всі осетрові занесені до Червоної книги України та Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи.

День Чорного моря8Рослинний світ моря представлений більш, ніж 270 видами багатоклітинних зелених, червоних і бурих донних водоростей, фітопланктон включає не менше 600 видів.

Цікавим є той факт, що з глибини 150–200 м і до самого дна у водах Чорного моря відсутнє життя, що вчені пояснюють насиченістю морських вод сірководнем. У схемі течій Чорного моря виділяються два величезних замкнутих кругообіги з довжиною хвилі 350–400 км.

Сьогодні над Чорним морем нависла загроза екологічної катастрофи, оскільки через діяльність людини деякі його ділянки втратили здатність до самоочищення.

День Чорного моря2Стратегічний план передбачає здійснення практичних дій, спрямованих на відновлення та збереження довкілля Чорного моря (зменшення забруднення, вдосконалення управління живими ресурсами, підтримку соціального розвитку у спосіб, що не шкодить довкіллю, а також фінансування екологічних проектів).

У Міжнародний день Чорного моря проводяться різноманітні заходи щодо інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан та дії щодо поліпшення, в тому числі і заходи протидії перелову риби, який завдає значної шкоди морській екосистемі.

День Чорного моря11Екологічні організації причорноморських країн відмічають цей день рядом акцій, щоб привернути увагу до деградації морського середовища та проведення необхідних заходів щодо запобігання деградації на регіональному рівні.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи